En gÄva till vÄra barnbarn och deras barn?

VÄra barn, barnbarn och barnbarnsbarn Àr vÄr gÄva att vÀrna om pÄ bÀsta sÀtt.

Det Àr synd om vÄra barn, barnbarn och alla efterkommande generationer! skriver Christina Tenselius. Genrebild.

Det Àr synd om vÄra barn, barnbarn och alla efterkommande generationer! skriver Christina Tenselius. Genrebild.

Foto: Kallestad, Gorm

InsÀndare2022-09-09 22:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I generationer har vi varit med och bidragit med omsorgsfull tillsyn, nĂ€r det har funnits behov och med gĂ„vor av olika slag för att gynna deras framtid med ett förhoppningsfullt perspektiv inför framtiden. Ett bra liv, studier för framtida yrkesval och inre utveckling vill vi gĂ€rna lĂ„ta dem njuta av och kĂ€mpa för. Vi har sĂ„ goda förutsĂ€ttningar att förvalta i vĂ„rt land. 

Nu vill man efter ett politiskt beslut ge dem en mycket farlig gĂ„va att ta hand om. Kopparinslutna tunnor marinerade i bentonitlera att spara i berget i en oöverskĂ„dlig tid framĂ„t. De som ligger pĂ„ rus i Oskarshamn tills vidare, eftersom de inte fĂ„r plats i en framtid. 

De innehĂ„ller avfall som Ă€r den livsfarliga restprodukten nĂ€r kĂ€rnbrĂ€nslets energi tagits till vara i processen att skapa el. 

Det Ă€r synd om vĂ„ra barn, barnbarn och alla efterkommande generationer! 

Ska de ta hand om problem, som vi inte har lyckats bemĂ€stra och kan garantera en trygg slutpunkt för? Ska vi föröda vĂ„r planet och ge den restprodukten i gĂ„va att leva pĂ„? 

Ingen ny kĂ€rnkraft, sĂ„ lĂ€nge vi inte har ett sĂ€kert sĂ€tt att garantera att avfallet Ă€r ofarligt för vĂ„r egen och kommande generationers trygghet! Forskning kan pĂ„gĂ„, men ingen nyetablering sĂ„ lĂ€nge vi inte har gjort rent hus efter oss! 

TÀnk om, tÀnk förnybart, tÀnk hÄllbart för generationer framÄt.