Studieförbunden Àr mer Àn bara nÄgra udda cirklar

Kulturen har Äterigen drabbats av ett drÄpslag. Den hÀr gÄngen Àr det riktat mot studieförbunden, som fÄr en nedskÀrning pÄ 30 procent i regeringens budget.

PÄ lördag den 30 september kommer det pÄ nytt att demonstreras för kulturen. Bilden frÄn Vasaparken i samband med Symfoniorkesterns konsert.

PÄ lördag den 30 september kommer det pÄ nytt att demonstreras för kulturen. Bilden frÄn Vasaparken i samband med Symfoniorkesterns konsert.

Foto: Melinda Kandel

Krönika2023-09-29 21:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

 Utbildningsminister Mats Persson sĂ€ger till SVT att han inte kan lova allt Ă„t alla och att det Ă€r tuffa tider. Det Ă€r bekanta ord. Alla mĂ„ste bidra, och av nĂ„gon anledning Ă€r det alltid kulturen som mĂ„ste bidra mest, i förhĂ„llande till sina resurser. I alla fall nĂ€r högern sitter vid rodret. 

undefined
I augusti skrev Stefan Jonsson (till höger i bild), professor pĂ„ LiU, en uppmĂ€rksammad krönika i Dagens Nyheter, med anledning av Borgerlig samverkans kulturpolitik. Bilden frĂ„n kultursoarĂ© pĂ„ Antikvariatet i september.

I augusti skrev Stefan Jonsson, professor pĂ„ LiU, en uppmĂ€rksammad krönika i Dagens Nyheter, med anledning av Borgerlig samverkans kulturpolitik. Det handlade om enorma nedskĂ€rningar i kultur- och fritidsbudgeten. Om KFUM, som i ett slag blev av med nĂ€stan hela sitt verksamhetsstöd till sommaraktiviteter i Folkparken. Om avgiften till kulturskolan som höjdes. Om att kultur- och fritidskontoret la ned, och dess frĂ„gor flyttades till ett gigantiskt “tillvĂ€xtkontor”. Och inte minst; om planerna pĂ„ att sĂ€lja ut Louis De Geer, vilket följaktligen skulle hota symfoniorkesterns existens. 

Stefan Jonsson menade att politiken speglar en nyliberal kultursyn, med fascistoida undertoner. En syn dÀr kulturens enda funktion i samhÀllet Àr att smörja kapitalismens kugghjul. Det utesluter den smala, udda och utmanande kulturen.

undefined
Med plakat med texter som "Arbetarklass före SON" illustrerars högerns försök att utmÄla kulturen som snobbism,, tycker Melinda Kandel.PÄ bilden Àr det medlemmar i MUF pÄ Augustifesten i Vasaparken.

PĂ„ precis samma sĂ€tt Ă€r det med studieförbunden. Högern har aldrig missat en chans att ondgöra sig över studiecirklar som framstĂ„r som allt för udda. “Ska skattepengar gĂ„ till sĂ„nt hĂ€r?!”, kan de utbrista. 

Dessutom finns en förestĂ€llning om att kulturens försvarare stĂ„r för snobbism. En “bortskĂ€md kulturelit” kallade kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) sina meningsmotstĂ„ndare i sitt svar till Stefan Jonsson. 

Och i kommunfullmÀktige utbröt en absurd ordvÀxling om Tomas Ledin, dÀr det antyddes att oppositionen var emot nÀmnde man, och dÀrmed emot folklighet.

undefined
Och i kommunfullmÀktige utbröt en absurd debatt om Tomas Ledin, nÀr jag var dÀr och lyssnade, dÀr högern anklagade oppositionen för att vara emot nÀmnde man, och dÀrmed emot folklighet, skriver Melinda Kandel.

Men kulturen har ett egenvĂ€rde, och mĂ„ste fĂ„ vara mer Ă€n det kommersiella. Den mĂ„ste fĂ„ finnas för att den skapar mening och möten. För att den ger mĂ€nniskor egenmakt, och tĂ€cker upp dĂ€r samhĂ€llets institutioner brister. För att den skapar vĂ€rme i en allt kallare vĂ€rld. En viktig funktion för den offentligt finansierade kulturen Ă€r ocksĂ„ att göra all kultur tillgĂ€nglig för alla -- Ă€ven för de som saknar medel. Det var dĂ€rför arbetarrörelsen en gĂ„ng bildade ABF, som Sveriges första studieförbund. 

NĂ€r den offentliga finansieringen dras in Ă€r det alltsĂ„ inte rika kultursnobbar som drabbas. Det Ă€r de som inte lĂ€ngre kommer ha rĂ„d att gĂ„ och titta pĂ„ symfoniorkestern, eller sĂ€tta sitt barn i kulturskola. De som behöver trĂ€na sin svenska, men inte lĂ€ngre kommer kunna gĂ„ pĂ„ sprĂ„kcafĂ©. Äldre som inte lĂ€ngre kommer kunna gĂ„ pĂ„ kurs för att lĂ€ra sig anvĂ€nda mobil och dator. Ofrivilligt ensamma, som förlorar sina trĂ€ffpunkter. Ungdomar med musikdrömmar, som inte lĂ€ngre kommer ha nĂ„gonstans att repa. Det Ă€r de som bor utanför de stora stĂ€derna, som blivit av med sin samhĂ€llsservice, men i alla fall har sitt studieförbund. 

undefined
I dagarna pÄgÄr Kulturnatten för fullt. Det Àr en kulturnatt i upprorets tecken, skriver Melinda Kandel. Bilden frÄn manifestationen i Vasaparken mot en försÀljning av Louis De Geer-hallen.

Det gör inte bara samhĂ€llet “trĂ„kigare”, som Sophia Jarl sa till NT hĂ€rom Ă„ret, om sin egen politik. Det ger ett samhĂ€lle som dras isĂ€r. Det blir rent av omĂ€nskligt. 

I dagarna pĂ„gĂ„r Kulturnatten för fullt. Det Ă€r en kulturnatt i upprorets tecken. Studieförbunden stĂ„r för en stor del av de aktiviteter som ordnas i stadens skrymslen och vrĂ„r, dĂ€r det fria skapandet stĂ„r i fokus -- lĂ„ngt frĂ„n Sophia Jarls sjĂ€ladödande vision. PĂ„ lördagen kommer det demonstreras. Talkörer kommer eka mellan husen, och mĂ€nniskor kommer fatta varandras hĂ€nder i en symbolisk, skyddande kedja runt Louis De Geer. 

Det Ă€r den folkligheten som kan komma att bli den fria kulturens rĂ€ddning. Resten av landet fĂ„r se och lĂ€ra. 

Melinda Kandel 

Melinda Kandel har arbetat som stÀdare med fackligt engagemang. Hon Àr ocksÄ vÀnsterpartist och krönikör i NT