LÄt 16-Äringarna fÄ rösta i kommunvalet

Sverige halkar efter. Medan andra lÀnder stÀrker sin demokrati genom att sÀnka röstrÀttsÄldern till 16 Är sÄ har frÄgan om ungas röstrÀtt stannat av i Sverige.

De flesta förstagÄngsvÀljare har bÄde varit myndiga och valbara i tvÄ Är nÀr de röstar för första gÄngen. Om vi sÀnker röstrÀttsÄldern till 16 blir genomsnittet istÀllet drygt 18 Är, skriver Marlene Claesson och Sevval Karaduman, Youth 2030 Movement. Genrebild.

De flesta förstagÄngsvÀljare har bÄde varit myndiga och valbara i tvÄ Är nÀr de röstar för första gÄngen. Om vi sÀnker röstrÀttsÄldern till 16 blir genomsnittet istÀllet drygt 18 Är, skriver Marlene Claesson och Sevval Karaduman, Youth 2030 Movement. Genrebild.

Foto: Lightfield/Mostphotos

Debatt2024-01-09 06:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu behöver riksdagspolitiker frĂ„n Östergötlands lĂ€n agera för en större och starkare demokrati dĂ€r unga fĂ„r makt och inflytande pĂ„ riktigt. 

Vi ser en utveckling dĂ€r svenska ungdomars tillit till sina medmĂ€nniskor minskar. Varannan ung kĂ€nner sig inte som en del av samhĂ€llet över huvud taget och bara tvĂ„ av tio unga upplever att de kan pĂ„verka kommunala beslut. 

Den enskilda förĂ€ndring som skulle fĂ„ störst effekt för att stĂ€rka ungas möjligheter att pĂ„verka och kĂ€nna tilltro till samhĂ€llet Ă€r enligt oss att sĂ€nka röstrĂ€ttsĂ„ldern till 16 Ă„r i offentliga val. Det skulle ge unga inflytande att pĂ„verka pĂ„ riktigt. 

Nu kanske du som lĂ€ser den hĂ€r texten tĂ€nker att 16-Ă„ringar Ă€r för omogna för att rösta, men det Ă€r bara en av mĂ„nga missuppfattningar eller myter som finns om unga. TvĂ€rtom visar forskning att det inte finns nĂ„gra stora skillnader i mognad eller beslutsförmĂ„ga mellan 16 och 18-Ă„ringar. 

Dessutom Àr röstrÀttsÄldern i Sverige inte 18 Är i praktiken utan 20 Är. De flesta förstagÄngsvÀljare har bÄde varit myndiga och valbara i tvÄ Är nÀr de röstar för första gÄngen. Om vi sÀnker röstrÀttsÄldern till 16 blir genomsnittet istÀllet drygt 18 Är.

Men röstar inte unga radikalt och populistiskt? Titta bara pĂ„ skolvalet, kanske en annan tĂ€nker. Faktiskt inte sĂ€ger vi, idag finns det över tio lĂ€nder i vĂ€rlden som lĂ„ter 16-Ă„ringar rösta, bland annat Estland, Tyskland, Skottland och Österrike. I de exemplen kan man se att unga varken röstar mer populistiskt eller extremt nĂ€r det vĂ€l gĂ€ller Ă€n vad Ă€ldre förstagĂ„ngsvĂ€ljare gör. 

RöstrÀttsÄldern i Sverige har sÀnkts flera gÄnger under 1900-talet men nu var det snart 50 Är sedan sist, trots att fyra statliga offentliga utredningar har föreslagit en sÀnkning. Vi pÄ Youth 2030 Movement Àr initiativtagare till nÀtverket Större Demokrati som tillsammans representerar över 650 000 barn och unga. De unga vi arbetar tillsammans med Àr redo att rösta. FrÄgan Àr om vuxna Àr redo att dela med sig av makten och inkludera unga i demokratin?

Vi vill att Sverige ska bli nĂ€sta land att sĂ€nka röstrĂ€ttsĂ„ldern till 16 Ă„r. VĂ„rt krav till regeringen Ă€r att lĂ€gga fram en proposition för att möjliggöra en testverksamhet för detta pĂ„ kommunnivĂ„. Nu ber vi folkvalda politiker i Östergötlands lĂ€n att ta stĂ€llning för en större och starkare demokrati genom att uppmana regeringen att tillĂ„ta de kommuner som vill lĂ„ta att lĂ„ta 16- och 17-Ă„ringar fĂ„ rösta.