LÄS MER: Finspång bjuder på ny bana i SM

På lördag arrangerar Finspong Trial Club årets fjärde deltävling i SM.

– Förberedelserna pågår för fullt. Vi bandar och pilar upp spåren i de olika klasserna, säger FTC-ordförande Stefan Anderson, om tävlingsområdet Sjömansäng vid Ekedalsvägen.

Artikelbild

– Ett fantastiskt område som innehåller i princip allt för att det ska bli en utmaning för förarna. Berg och branter gör att vi kan göra tekniska sektioner. Vi kan säga som så att det är jätteskönt att jag själv slipper åka det röda spåret (elitspåret), säger Stefan och skrattar.

En som ska ta sig an de tre tuffa varven på det spåret är Eddie Karlsson, Kungsbacka TK. 25-åringen är svensk trials store stjärna som har vunnit samtliga tre tidigare SM-deltävlingar i år, och även tävlar i VM.

– En världsåkare som är ganska överlägsen i Sverige, fantastiskt duktig. Jag tror att han jagar sin nionde SM-titel. Eddie vann här när vi hade SM senast 2017, tror han hade noll prick då. Nu ska vi se om vi kan lura honom på någon prick, vi har tagit till lite i svårighet på några sektioner, säger Stefan.

Trial handlar mycket om att behärska motorcykeln till fullo där utmaningen är att ta sig igenom ett sektionsavsnitt utan att ta stöd med fötterna. Prick (fel) utdelas för varje miss som föraren gör.

Totalt 52 förare är anmälda i senior-, junior- och ungdomsklasserna. Två av dessa representerar hemmaklubben, Jörgen Olsson och Peter Wikner, som båda gör sina första starter i SM för året.

– Två lite äldre herrar som mest satsat på Östtrial-serien. Om det går bra nu kan det kanske bli någon mer SM-tävling i höst för någon av dem, säger Stefan.

FTC:s tidigare elitförare Marcus Igelström har valt att satsa på enduro i år och nöjer sig med att vara med i arrangörsstaben den här gången.

– Vi har ett antal ungdomar, mellan elva och 13 år, som står på tillväxt och är tänkta att slussas uppåt nästa år, berättar Stefan om läget i klubben.

Redan två veckor efter SM-tävlingen är det dags för nästa arrangemang för FTC när den tredje deltävlingen i Östtrial ska avgöras på samma område.

– Vi har försökt att satsa på tävlingsverksamheten det här året. 19 oktober kommer vi ta upp Kanontrial igen, en nationell tävling som kördes fram till 1980-talet. Det är ett bra sätt för att få fler utövare av sporten, säger Stefan.

Efter Finspång fortsätter SM-serien i Stockholm 7 september och med finalen i Partille 21 september.