Tabelläget är minst sagt ansträngt och Vita Hästen står inför en rejäl utmaning för att vända den negativa trenden. Nygamle backen Daniel Josefsson offentliggjordes som ett nyförvärv under söndagen, och det är ingen vågad gissning att Hästen kommer att rekrytera en eller ett par spelare till. Två spelare det har surrats om är Per Ledin och Björn Svensson.

Björn Svensson är en forward som just nu spelar för Medvescak Zagreb i den österrikiska ligan. 32-åringen står den här säsongen bokförd för tio poäng (3+7) på 19 matcher. Svensson har 414 SHL-matcher och 91 hockeyallsvenska matcher på sitt cv för Timrå, Modo, Malmö och Färjestad. Färjestad var hans senaste klubb i Sverige (2016) och innan Zagreb huserade han i Tyskland.

Björn Svensson är ett namn som har florerat kring Vita Hästen. Enligt uppgifter har Hästen anmält intresse för forwarden. Leif Strömberg svarar så här när Svenssons namn bollas upp:

Artikelbild

| Björn Svensson.

– En bra spelare som jag har koll på. Han är ruggigt bra, inte minst framför mål offensivt. Han är bra på att styra, täcka målvakt och bra på returtagning, säger Strömberg.

Är Björn på tapeten för att få in till Hästen?

– Vad jag förstår så är han under kontrakt med Medvescak.

Det är inte så troligt med Björn till Hästen?

– Han har kontrakt, det är så det är.

Daniel Josefsson var klubblös innan han återvände till Vita Hästen. En annan klubblös, och ännu mer profilstark spelare, är Per Ledin. Den numera 40-årige Ledin – med hela 717 SHL-matcher under bältet – har precis som Josefsson hållit igång under hösten. Ledin skulle ha tränat med hockeyettan-laget Piteå under måndagen, och har tidigare under säsongen nobbat ett bud från Boden i samma serie.

Per Ledin har sagt att han fortfarande håller SHL-klass och har varit i kontakt med ett flertal klubbar.

– Jag är god vän med Per. En bra människa och spelare som aldrig fuskar, alltid kör hundra. Han brinner alltid, säger Leif Strömberg som tidigare har varit tränare för Per Ledin i Färjestad.

Är det aktuellt att värva in Ledin?

– Aktuellt och aktuellt. Inget är aktuellt förrän det är klart. Det är så tråkigt det är. Marknaden är öppen för alla, vi får se vad som händer.

Finns det några speciella spelartyper som du vill få in i laget?

– Om vi skulle ta något så vore rutin bra. Hårt arbete är grundbulten i Vita Hästen. Vi har många ungdomar som har tagit otroliga steg framåt, till exempel Degerstedt (Arvid) och Krekula (Simon), de gör det bra dag ut och dag in. För att få de ännu mer erfarna så behöver de hjälp, även om de får det redan nu och ännu mer i form av Daniel Josefsson.

Bör fansen hoppas på eller räkna med fler värvningar?

– Det är inte färdigvärvat, det kan jag inte tänka mig.

Leif Strömberg är mycket belåten över Daniel Josefssons ankomst.

– Man vet vad man får. Daniel lägger ribban i spelet med och utan puck. En grymt bra back. Han har alltid varit min stora riktkarl när jag tränat honom, säger Leif och lägger till:

– Jag vågar nästan lova att Josefsson är bäst tränad i Vita Hästen när han kommer, och då har vi ett väldigt vältränat lag.