LÄS MER: Så gick E22-derbyt

LÄS MER: Betygen på Vita Hästen

Ett heltaggat Västervik, som hade allt att spela för runt slutspelsstrecket, besegrade Vita Hästen med 2–0 i slutomgången av allsvenskan.

Jumbon kom till spel utan sex av sina ordinarie spelare. Henrik Nyberg och Simon Krekula är långtidsskadade, och inte heller Jens Hellgren, Kevin Elgestål, Linus Andersson eller August Gunnarsson var speldugliga till fredagskvällens match i Plivit Trade-hallen.

Första perioden innebar en förväntad matchbild med Västervik som spelförande lag, men Viktor Kokman höll tätt och det var mållöst efter första 20 minuterna.

I mittenperioden tog Västervik tog ledningen efter 4.24 när Darren Nowick tog sig förbi flera motståndare innan han smällde in 1–0. Där var bortaspelarna lite väl avvaktande.

Egentligen var det bara med en man mer som gästerna fick någon större ordning på sitt offensiva spel. Jesper Samuelsson och Henrik Rommel hade varsitt gyllene läge att kvittera precis i slutet av perioden, men målskyttet har ju inte varit Hästens grej den här säsongen och så inte nu heller.

– Vi hade några feta lägen att hänga dit pucken och självklart måste vi trycka dit den. Jag tycker ändå energin var bra, alla som var omklädda jobbade hårt med bra instensitet, sa Hästens tränare Leif Strömberg en stund efter slutsignalen.

I tredje perioden hittade Hästen in rejält i matchen och hade ytterligare några riktigt bra lägen. Inte minst Marcus Eriksson som var helt fri med lite mer än fyra minuter kvar, men han lyckades pricka målvakten.

I slutminuten tog Hästen ut målvakten i ett sista försök till en kvittering. Det var nära att lyckas, men istället satte Tim Wahlgren helt avgörande 2–0 i tom kasse med en enda sekund kvar.

– I tredje kom vi lite djupare på dem. Totalt sett hade vi ganska bra fart genom banan, sa Leif.

På de fem avslutningsomgångarna i allsvenskan lyckades Norrköpingslaget bara göra ett enda mål. Liknande svag statistik lär inte hålla i kvalet, där måste det till bättring i offensiven. Annars är Vita Hästen ett division 1-lag till nästa säsong.

– Vi får finslipa ännu hårdare nu, skapa såna lägen på träningen varje dag, och då inte bara ta oss till chanser utan även vara med där med gubbe två och tre, sa Leif.

Kvalserien för att behålla det allsvenska kontraktet startar 21 mars. Motståndarna blir klara först efter play off-spelet som pågår för fullt. Klart är dock att Almtuna följer med Hästen till kvalserien från allsvenskan efter en rafflande målskillnadsaffär med Tingsryd.

Hästen har ledigt lördag till måndag, men på tisdag samlas truppen igen för träning med sikte på att komma så väl förberedda som möjligt till kvalserien där sex lag gör upp om två allsvenska platser.