Viktor Kokman står bokförd för 19 matcher. Marcus Hellgren Smed för 14. Båda har en liknande räddningsprocent: Kokman 91,45 och Hellgren Smed 91,02.

– Vi har försökt att matcha dem på ett bra sätt och hela tiden försökt att se vem som var hetast för dagen. Nu på sistone har Kokman spelat en hel del och gjort det jäkligt bra, säger Fredrik Eriksson som är målvakts- och assisterande tränare och ständigt bollar med huvudtränaren Leif Strömberg om vem de ska ställa i kassen.

– Vi gör allt annat tillsammans, så det vore konstigt om jag själv bestämde vem som skulle stå. Vi har varit ganska överens hela tiden, säger Eriksson.

Artikelbild

Viktor Kokman.

Om vi backar 15–20 år tillbaka i tiden så var det ofta en mer uttalad förstamålvakt i lagen, som stod en övervägande majoritet av matcherna.

Det där har förändrats.

– Jag är inte så mycket för att ha en fast målvakt som spelar 90-95 procent av matcherna. Jag gillar att kunna matcha två så att de kan trigga varandra. Då gäller det givetvis att båda är redo att kunna gå in hela tiden. Sen kan ju förutsättningarna vara olika från år till år beroende på vilka målvakter man har. Med Marcus och Kokman har det funkat bra med att hålla båda på tårna hela tiden, säger Fredrik Eriksson som under sin aktiva spelarkarriär har varit både klar förstamålvakt och reserv.

Förra året var lite annorlunda med Pontus Sjögren i truppen.

– Ja, det var det vi sa inför säsongen. Marcus och Kokman är jämna. Merparten av deras insatser har varit bra. Sedan kan man alltid önska mer, precis som av hela laget.

Marcus Hellgren Smed och Viktor Kokman är inga kopior av varandra i målvaktsstilen. Snarare tvärtom.

– De skiljer sig åt en hel del skulle jag vilja säga. Om man tar Marcus så är han betydligt aggressivare än vad Kokman är. Sen har ju Marcus flyttat tillbaka sitt spel lite och spelar lite mer på vinklar. Kokman spelar en liten bit längre in på kassen, och litar mer på sin plock och blockar skotten, medan Marcus är mer agerande, säger Fredrik Eriksson.

Du kör individuell träning med båda era målvakter i samband med varje pass?

– Ja, vi brukar gå ut 20-30 minuter före det andra gänget med ett antal skyttar och köra ett par olika övningar. Det blir bra fokus med ett mer lugn och ro. Samtidigt är det en bra uppvärmning för målvakterna inför det vanliga träningspasset.

Vad är viktigast för en målvakt i dagens hockey, jag inbillar mig den mentala biten?

– Psyket är en stor del. Det är viktigt att ha med sig, annars blir det tufft. Rent spelmässigt är det positionering och skridskorörligheten skulle jag vilja säga. Många tror att målvakter inte är så duktiga på skridskor, men de är minst lika duktiga som en utespelare. Mycket handlar om att stå rätt – står man rätt så blir målet väldigt litet för skytten. Spelförståelse ingår i positioneringen. Man måste vrida på skallen och vara med på vad som kan tänkas hända, vilken förflyttning som kommer behövas.

Vad blir omdömet på din målvaktsduo hittills?

– De har gjort det bra. Sen finns det alltid mer att ta av. Vi är inte nöjda och mätta på nåt sätt. Jag ser inte att de är oerfarna på något sätt. Visst, i allsvenskan har de inte spelat så mycket. Men båda är i en respektabel ålder och har varit tongivande i ettan i många år och tagit lag till kvalserien. Jag tycker att Marcus och Kokman har hanterat tabelläget på ett bra sätt, det är klart att det blir utsatt som målvakt. Pressen blir ännu större. Båda två stöttar varandra hela tiden.