LÄS MER: Supportrarna vill se honom tillbaka i Hästen-båset

LÄS MER: "Vi är enade i det vi gör"

LÄS MER: Hästen bryter avtalet med backen

I fjol sladdade Karlskoga kraftigt, sist i hockeyallsvenskan med 20 omgångar spelade fick tränarduon Tobias Thermell och Kristofer Näslund kliva åt sidan. In kom Niklas Czarnecki och Daniel Wessner, med uppdrag att undvika kvalspel.

Det gick vägen.

BIK Karlskoga tog en tolfteplats efter att ha besegrat Västervik borta i sista omgången på 71 poäng.

– Vi klarade oss från kvalet. Det är ändå två olika situationer, inte samma problem som vi har här, säger Henrik Rommel efter en av veckans lite tyngre träningar inför en ny tät matchperiod som startar borta mot Tingsryd på söndag.

Rommel utvecklar inte vad skillnaden var, men Karlskoga läckte bakåt innan tränarbytet kom i Nobelhallen.

Hästens dilemma ligger framåt.

Noll mål producerade framåt både mot Almtuna och AIK, även om det var olika matchkaraktärer.

Lojt och viljelöst i Uppsala, betydligt bättre ut på hemmais mot AIK.

– Vi snackade ordentligt efter Almtuna. Vi tyckte vi blev för passiva. Inte tillräckligt modig med pucken, spelade fegt. Det går inte att spela om man inte vågar. Då blir det för ängsligt, säger Rommel.

LÄS MER: Krönika: Frågorna Hästen måste ställa sig

LÄS MER: Så skulle Jensen ta Hästen ur krisen

Forwarden har ändå haft en hygglig utdelning den här säsongen i Vita Hästen. Efter 27 omgångar är han nära att passera poängskörden han hade i Karlskoga i fjol. Tio mål och åtta assist, mycket tack vare spel i power play där han tryckt in pucken distinkt under hösten. I fjol var siffrorna sju mål och 14 assist.

– Det har varit kul att det rullat in puckar, framförallt i power play. Jag känner att jag vill göra lite mer poäng i fem mot fem-spelet. De senaste tio matcherna har jag börjat skapa mer i där. Det är en bra början. Men som jag sa, man måste sätta lägena också.

Är det lätt att det blir mentalt tungt när målen uteblir?

– Det är lätt att det sätter sig i huvudet. Jag tror inte man tänker så mycket på det, när man får läget i en match. Men det är klart att man grämer sig över en miss om man förlorat med 0–1 hemma än om man vunnit med 3–1.

Några av Vita Hästens yngre forwards nöter extra med avslut och puckbehandling, tills istiden är över och vaktmästarna börjar spola isen för allmänhetens åkning.

– Nu skapar vi en del lägen men framförallt så måste man nita dit dem. Det är sådant man jobbar med efter träning. Man får gå till sig själv och se vad jag kan göra.

Bortamatcherna Tingsryd på söndag, Karlskrona på måndag och Karlskoga hemma på torsdag. Det blir matchintensiva dagar före jul.

– Länge sedan det var två matcher på två dagar. Det var väl när man spelade juniorhockey, funderar Rommel.