Nyförvärvet från Västervik har varit sjuk och missat samtliga matcher i allsvenskan hittills, men i söndagens hemmamöte med just Västervik fanns han med i truppen, och i tredje perioden blev det också dags att skrinna in på isen. I sitt allra första byte för säsongen levererade Jens Holmström, assisterade till hemmalagets avgörande mål till 3–2 i början av slutperioden.

– Jäkla skönt, har varit lite småstressigt när jag varit sjuk och missat mycket, man vill vara med från början. Skönt att det lossnade på en gång. Anton (Johansson) vann tekning bakåt, "Mackan" (Eriksson) hittade en bra pass in på mig så jag bara kan skarva den. Jag tänkte göra mål själv, men fick inte riktigt upp pucken, men returen gick ut till Anton som hade öppen kasse. Bara tacka och ta emot, nog ett av de enklare passen jag gjort i mitt liv, sa Holmström med ett leende.

Det målet blev också avgörande. Båda lagen hade chanser men fler mål blev det inte. Vita Hästen tog sin tredje seger av fem möjliga, och Västervik åkte på sin andra raka förlust.

Artikelbild

| Jens Holmström (till vänster) fick jubla mot sina gamla lagkamrater.

– Vi var generellt sett bättre, och inför sista perioden pratade vi om att det kommer komma, vi kommer vinna det här, berättade Holmström.

Så blev det också, men det var in i det längsta tveksamt om han själv skulle kunna spela efter att ha varit sjuk i flera veckor.

– Jag har bara kört ett kortare ispass, och sa att jag inte kommer orka mycket men att jag gärna vill vara med så mycket jag kan. Det var kul att få hoppa in, sa han i korridoren utanför omklädningsrummet.

I slutet fick han en fin möjlighet att näta mot gamla kompisarna, men målvakten klarade.

– Jag hade ingen fart med mig, fick ta nåt litet panikskott. Man är inte riktigt van så det sitter inte riktigt i ryggmärgen än, men det blev lite halvfarligt i alla fall...

När han var inne på isen blev han tufft uppvaktad vid några tillfällen.

– Jo, men så ska det vara. Det är derby med mycket känslor, det är bara kul, sa Holmström, som alltså fick stå som segrare i sin första drabbning i serien mot sitt förra lag.

– Det känns bra, men jag vill inte vara respektlös mot dem på nåt sätt och jag har inget illa att säga om Västervik men nu spelar jag här och vill göra mitt jobb och se till att vi vinner matcher, det är det jag har fokus på, konstaterade Jens Holmström.

Linus Andersson gjorde 1–0 till Vita Hästen redan efter 1.44. 2–0 satte Kevin Elgestål när han åkte runt kassen och lade in pucken bakom Adam Vay. Det med bara 31 sekunder kvar av första perioden.

I andra reducerade gästerna tidigt och halvvägs in i perioden kom också kvitteringen, men det var alltså ändå Hästen som fick sista ordet den här söndagskvällen.

Tränaren Tony Zabel var glad över trepoängaren, men erkände även att det fortsatt finns en del att slipa på framöver.

– Vi kom ut betydligt bättre än tidigare förstaperioder och fick också välförtjänt tvåmålsledning, men tappade det för enkelt. Målet vi släppte in i box play var för enkelt, och vid andra målet hade vi en spelare som åkte och bytte och utsatte våra backar för fart vi inte kan parera där, så det landade på oss själva igen. Det blev helt tomt när de hade pucken och gick till anfall. Det känns inte så bra, men det är saker som vi får jobba med såklart, sa Zabel.

– Att komma tillbaka och vinna, när vi är lite under press efter att ha tappat en 2–0-ledning, var glädjande. Det är lätt att tappa huvudena i såna lägen. Vi klarade också att korrigera spelet under matchens gång utefter vad de gjorde, vilket är glädjande för laget. Det är en framgång.

Närmast väntar Björklöven i bortahall på onsdag.