LÄS MER: Så gick E22-derbyt

LÄS MER: Spelare på väg tillbaka till kvalet

Ett heltaggat Västervik, som hade allt att spela för runt slutspelsstrecket, besegrade Vita Hästen med 2–0 i slutomgången av allsvenskan.

Artikelbild

Jumbon kom till spel utan sex av sina ordinarie spelare. Henrik Nyberg och Simon Krekula är långtidsskadade, och inte heller Jens Hellgren, Kevin Elgestål, Linus Andersson eller August Gunnarsson var speldugliga till fredagskvällens match i Plivit Trade-hallen.

Första perioden innebar en förväntad matchbild med Västervik som spelförande lag medan Hästen gärna ville sänka tempot, och försöka ta vara på de chanserna som dök upp. Viktor Kokman hade klart mer att göra än kollegan i hemmakassen, Emil Kruse. Västervik hade flera vassa chanser, men Kokman höll tätt och det var mållöst efter första 20 minuterna.

Mittenperioden blev ganska hafsig med mycket felpass från båda lagen men mest från Hästen. Västervik tog ledningen efter 4.24 när Darren Nowick tog sig förbi flera motståndare innan han smällde in 1–0 bakom Kokman. Där var bortaspelarna lite väl avvaktande. Det var man långa stunder. Det märktes att hemmalaget hade mer att spela för. Egentligen var det bara med en man mer som gästerna fick någon större ordning på sitt offensiva spel. Jesper Samuelsson och Henrik Rommel hade varsitt gyllene läge att kvittera precis i slutet av perioden, men målskyttet har ju inte varit Hästens grej den här säsongen och så inte nu heller.

I tredje perioden var hemmalaget väldigt nära att öka på tidigt, men även Hästen hade några lägen. Inte minst Marcus Eriksson som var helt fri med lite mer än fyra minuter kvar, men han lyckades pricka målvakten. I slutminuten tog Hästen ut målvakten i ett sista försök till en kvittering. Det var nära att lyckas, men istället satte Tim Wahlgren helt avgörande 2–0 i tom kasse med en enda sekund kvar.

Stort jubel i hemmalaget som därmed får fortsätta säsongen med spel i slutspelsserien.

På de fem avslutningsomgångarna i allsvenskan lyckades Norrköpingslaget bara göra ett enda mål. Svagt och underkänt givetvis. Liknande statistik lär inte hålla i kvalet, där måste det till bättring i offensiven. Annars är Vita Hästen ett division 1-lag till nästa säsong.

Kvalserien för att behålla det allsvenska kontraktet startar 21 mars. Motståndarna blir klara först efter play off-spelet som pågår för fullt på flera håll i landet. Klart är dock att Almtuna följer med Hästen till kvalserien från allsvenskan.

Hästen har ledigt lördag till måndag, men på tisdag samlas truppen igen för träning med sikte på att komma så väl förberedda som möjligt till den rafflande kvalserien där sex lag gör upp om två allsvenska platser.