Meriterade nyförvärvet vill bidra direkt

Cruseman ska ersätta Blomberg som tvingas vila efter hjärnskakningen.

Filip Cruseman gjorde sitt första träningspass med Vita Hästen på torsdagsförmiddagen.

Filip Cruseman gjorde sitt första träningspass med Vita Hästen på torsdagsförmiddagen.

Foto: Fredrik Rosander

Ishockey2019-09-19 17:00

Dagen efter premiärsegern mot AIK meddelade Vita Hästen att en ny spelare plockas in i truppen. Det som ersättare för Patrick Blomberg, som lär vara borta ett tag efter ännu en hjärnskakning.

28-årige Filip Cruseman tar plats i Norrköpingslaget, på ett kontrakt som sträcker sig två månader framåt i första skedet.

– Jag kom hit kvart i nio i morse, då hinner man inte tänka så mycket så det var bara att gå in och gnugga. Det här dök upp i början av veckan, var bara tacka och ta emot. Passade mig verkligen bra, säger Filip efter torsdagens drygt timslånga träningspass med sitt nya lag.

Forwarden spelade senast i allsvenska konkurrenten Björklöven där det blev 14 poäng (sex mål och åtta assist) på 47 matcher förra säsongen. Totalt har han en lång meritlista, bland annat med 145 matcher i allsvenskan och 134 matcher under tre SHL-säsonger med Karlskrona (2015–18), som han både var med om att ta upp i högsta serien, och åka ur densamma.

Efter att ha lämnat Umeå i våras har han inte tränat med nåt lag, utan mest på egen hand.

– Jag har varit i Karlskrona och sommartränat, kört en del på is där, men det här var andra gången med ett lag sen dess så det var kul att ha lite kompisar där ute för en gångs skull, säger Filip med ett leende.

– Fysiskt har jag kört på bra, vi har varit en grupp hockeyspelare i Karlskrona som kört vid sidan av med Miro Zalar (förre stavhopparen och numera tränare). Vi har varit en bra grupp med några SHL-spelare så rent fysiskt är jag där jag vill vara. Sen är det helt annorlunda ute på isen, därför är det så skönt med match direkt, bara gå in och gnugga.

På fredagskvällen är han redo för första matchen med Hästen, när topptippade Timrå kommer på besök.

– Med lite smartness ska jag kunna bidra direkt. Det kommer väl ta någon match i början att komma in i det, men på ett sätt är det ganska skönt att gå rätt in i en match, då hinner man inte tänka så mycket. Jag ska försöka ligga rätt i banan, spela enkelt och tampas runt sargerna, det är det jag gillar, säger han.

Vad är du för spelartyp?

– En hårt jobbande forward, bra runt sargerna och gillar även vara inne i hetluften framför mål. Jag har ett bra hockeytänk också, känner ju Zabel (tränare Tony) sen innan så vet vad han vill som tränare.

Att nu få Himmelstalundshallen som hemmaplan ser han fram emot. Vid tidigare besök har han varit motståndare, en tuff uppgift menar han.

– Oh ja, att komma hit är en av de tuffaste bortamatcherna, en väldigt speciell hall med publiken och Vita Hästen har alltid varit extremt starka här, i alla fall när jag spelat mot dem. Jag kollade en del på matchen mot AIK, och det var ett tight ihopsvetsat gäng, bjöd inte på så mycket men med snabba omställningar. En typ av spel som jag gillar.

Nyförvärvet i sin nya hemmahall.
Nyförvärvet i sin nya hemmahall.
Nyförvärvet

Ålder: 28 år.

Position: Forward.

Tidigare klubbar: Djurgården J 18 och J 20 (2005–10), Enköping (2010–13), Karlskrona (2013–18), Björklöven (2018–19).

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!