I topp i kvalserien halvvägs, det har så här långt sett bra ut för "Hästarna" när det handlar om att rädda sig kvar i hockeyallsvenskan.

En viktig faktor:

Målvakten Viktor Kokman som varit bra – bortsett kanske från dippen mot Tranås.

Artikelbild

| Viktor Kokman.

Nöjd med det ni gjort hittills?

– Det är man, men det är lite surt fortfarande att vi inte har en vinst till. Men man ska inte vara girig heller, det är en av dödssynderna, haha. Vi får vara nöjda, säger Kokman efter måndagens träning.

Målvakten är från Norrköping, en egen produkt som kommit tillbaka "hem" de senaste säsongerna och som fått stort förtroende nu när den här säsongen ska avgöras.

Är det en press eller bara kul?

Artikelbild

| Viktor Kokman.

– På så sätt har jag inte tänkt på det så mycket. Det blir lite svårare matcher, man är inte van att få 15–20 skott på en match. Jag har haft 30–40 och varit inne i det. Det blir annorlunda och det är det som är halvklurigt.

Vad skiljer för dig och vad måste du tänka annorlunda när det är den typen av matcher?

Artikelbild

| Viktor Kokman.

– Egentligen är det inget annorlunda. Det är bara att köra, men det är inte alltid man är inne i det lika mycket. Det är den känslan som inte är likadan. Det känns farligt när man får ett läge mot sig när man inte är varm. Det är det som är det svåra.

Är du nöjd med din egen kvalserie, kanske bortsett från Tranås-matchen?

– Jag summerade den matchen också och det var svåra mål för mig. Fyra mål på 13 skott är inget man strävar efter men samtidigt; något mål kunde jag kanske haft tillbaka men annars var det svåra situationer. Jag grävde inte ner mig alltför mycket, jag tycker ändå att det har känts ganska bra.

Är du bra på att skaka av dig en sådan match?

– Jag är inte så långsint. Det har man inte råd att vara nu heller. Det gäller att ha väldigt kort minne, inte njuta för länge av segrarna och inte deppa för mycket om det skulle bli fler förluster. Nästa match är alltid den viktigaste i en sådan här kort serie.

Under hockeyallsvenskan delade Kokman och Marcus Hellgren Smed på förtroendet mellan stolparna. I kvalserien har Kokman hittills stått alla matcher – och tränaren Sune Bergman sa till Sporten tidigare att han kommer få förtroendet nu.

– Det är ingen som sagt det till mig, men jag är väldigt stolt och glad att jag får chansen att spela. Det här är lite av vårt slutspel, det är min moderklubb och det är viktiga matcher.

Är det lite extra för dig att det är just Vita Hästen och att du har chansen att vara med och rädda kvar laget i hockeyallsvenskan?

– Klart att jag bryr mig ännu mer än om jag varit i ett annat lag. Det är på gott och ont. Det blir lite extra press men samtidigt ser jag det som en utmaning att klara av det här. Om vi skulle klara det skulle det vara det största jag gjort hittills.

Tar ni två segrar till är ni nära.

– Det är fem matcher kvar. Vi går för så många segrar som det krävs. Klart att det hade varit skönt att ha det klart men vi räknar inte med något annat än att det kommer att leva in i det sista, säger Viktor Kokman som gärna blir Vita Hästens kvalhjälte när den här säsongen summeras.