Våren 2014 var fylld av glädje för Vita Hästen. Det var då, efter otaliga försök, som klubben äntligen lyckades ta steget upp till hockeyallsvenskan.

Med i truppen var Norrköpingssonen Niklas Ottosson, som i sista kvalmatchen mot Piteå (7–3-seger inför 3 874 i Himmelstalundshallen) agerade center mellan Viktor Torstensson och William Wallén. Backar i den femman var Stefan Erkgärds och Otto Jaksch.

Sedan dess har Ottosson inte spelat en match för Vita Hästen. I stället huserar han i engelska Solihull Barons, där han från och med den här säsongen är assisterande lagkapten.

Artikelbild

– Jag fick ett kontraktsförslag från Hästen som var ungefär samma som jag hade i ettan. Det kändes inte som att de riktigt ville ha kvar mig. Att gå upp till allsvenskan med samma kontrakt hade inte funkat med alla matcher och allt sånt, säger Niklas Ottosson och lägger till:

– Sedan tror jag att det var lite brist på kommunikation mellan min agent och Vita Hästen.

Niklas Ottosson, som nu är 27 år, pratade med ett knippe hockeyettan-klubbar. Det fördes även dialoger med utländska klubbar i Italien och Österrike.

Att han till sist landade i England var inte alls orimligt, snarare tvärtom.

Artikelbild

– Jag hade spelat i division 1 sedan jag kom upp i Hästens A-lag, jag ville testa något nytt. Och min flickvän är från England, så det föll sig naturligt att flytta dit för oss. Jag har alltid velat testa att spela utomlands, säger Ottosson.

Solihull är en stad som har snäppet mer invånare är Norrköping. Det ligger bara en kvart från storstaden Birmingham. Niklas Ottosson har trivts ypperligt sedan starten.

– Men att jag skulle bli kvar så här länge kunde jag inte tro. Jag skulle väl över och göra en säsong typ, skrattar Niklas Ottosson.

– Från början var väl tanken att jag skulle spela högre upp i seriesystemet, men efter ett tag kommer man underfund med att det finns andra saker i livet än hockey. Nu har vi köpt hus och fått barn också.

När Niklas Ottosson gjorde sin första säsong med Solihull Barons gjorde han mäktiga 80 poäng på 22 matcher. Det var i fjärdeligan. Nu är Barons i andraligan.

– Du förstår vilken nivå det var på det om jag gjorde så många poäng i fjärdeligan. Det gick att göra lite hur man ville, om jag ska vara ärlig. Jag vill inte låta som att jag har ett stort huvud, men det var inte bra alltså, säger han.

Trots att Solihull har klättrat i systemet fortsätter Ottosson att vräka in poäng för sitt lag där han är en av tre importer tillsammans med slovaken Filip Supa och skotten Josh Bruce.

Hittills den här hösten står Ottosson noterad för 17 poäng på fem matcher.

– Andraligan är helt okej. Den är som botten på division 1 och toppen på division 2 ungefär. Ligan består ganska mycket av spelare som har spelat högre upp, men valt att prioritera andra grejer och spelar för att det är kul, säger Niklas som gjorde tre och en halv säsong med Vita Hästens A-lag.

Du tillhör den skaran?

– Ja, annars hade jag nog varit kvar i Hästen och försökt kriga till mig en plats i allsvenskan.

Publikintresset varierar bland de olika klubbarna som bland annat går under namnen Solway Sharks, Sheffield Steeldogs och Telford Tigers.

– Det skiljer väldigt mycket. Topplaget kanske har 500-1 000 på matcherna, medan bottenlagen har runt 100. Intresset är dock på uppgång i England, framför allt i högstaligan. Landslaget är ju klara för A-gruppen i hockey-VM nu, berättar Niklas.

Niklas Ottosson har varit i kontakt med ett par svenska klubbar under sin tid i England, inte Vita Hästen dock. Det har aldrig varit riktigt nära en flytt.

– Jag försöker att se Vita Hästens matcher så mycket jag kan. Jag känner knappt någon i laget längre. Det är ju bara "Macke" (Marcus Eriksson) och "Sama" (Jesper Samuelsson) som är kvar från min tid.

Hur länge blir du kvar i England?

– Det får vi se. Nån gång i framtiden blir det nog Sverige. Och som det ser ut nu, så blir det Norrköping.

Men Niklas Ottosson lär ösa in ett gäng mål och assist i England innan dess.