LÄS MER: Motståndet klart till kvalserien

LÄS MER: Kvalgänget som vill ha heta känslor på isen

LÄS MER: "Varje match är som en VM-final för oss"

Det var i januari som det framkom att Kristianstad dras med stora ekonomiska problem. Skattemyndigheten lämnade in en konkursansökan till tingsrätten för klubben. KIK:s första betalningsplan godkändes inte.

Det har, kort och gott, varit en soppa.

Arbetet för att få bukt med finanserna pågår i detta nu.

– Jag måste säga att föreningen har skött det bra och proffsigt. Vi spelare fokuserar på det vi ska göra på isen, säger Herman Hansson.

Och på just isen har Kristianstad levererat. Det går inte att säga något annat när de har nått kvalserien för andra gången på tre år.

Segeltorp och Vimmerby eliminerades i play off-spelet.

– Mot Vimmerby i sista matchen spelade vi riktigt bra och fick igång målskyttet. Jag var på isen under de sista sekunderna, det var bara att njuta, säger Hansson och fortsätter:

– Vi hade kvalserien som mål inför säsongen, men har haft en del strul med avhopp och skador längs vägen. Nu känns det som att alla bitar fallit på plats, att vi är som starkast. Jag ser verkligen fram emot det här och vi är långt ifrån nöjda med att bara ha tagit oss dit. Vi vill mer än så här.

Herman Hansson tror inte att Vita Hästen och Almtuna längtar till vad som komma skall på samma sätt som han gör.

– När jag var i Mörrum kvalade vi för att hänga kvar i ettan. En säsong åkte vi ut. Det är tufft med negativa kval. Man kan försöka med många metoder för att tycka att det ska bli roligt och så där, men det är riktigt svårt. För lagen som spelar ett positivt kval är det en enorm skillnad, säger Hansson.

– Hockeytemperaturen är hög i Kristianstad nu. Vi känner ett stort stöd. Det kommer bli väldigt tufft för alla lag att komma ner hit.

En skicklig och rutinerad målvakt är inte sällan fördelaktigt i kvalspel.

På den punkten kan Kristianstad sitta lugnt i båten.

I kassen står Joel Gistedt med flera säsonger i SHL och Hockeyallsvenskan bakom sig.

– Joel betyder massor för oss. Till att börja med är han en riktigt bra målvakt, men det är också en bra människa som bidrar mycket till gruppen, säger Herman Hansson.