LÄS MER: Vita Hästen värvar landslagsman

LÄS MER: Vita Hästens sköna besked

Landslagsman från Ungern. Med tre säsonger i den tyska högstaligan DEL i Schwenninger Wild Wings. När István Bartalis skrev på för Vita Hästen var det en spelare som ändå gav lite rubriker.

Klubben hoppas också mycket på honom.

Själv säger István Bartalis till Sporten:

– Jag har både nationell och internationell rutin fast jag inte är så gammal. Vita Hästen ville ha mig och det kändes bra.

István Bartalis pratar flytande svenska, har delvis vuxit upp här och ville helst tillbaka till den svenska ishockeyn. Åren i Tyskland var speciella.

– Det är svårt att förklara men man har lärt sig ett annorlunda spel. Det är rakare ishockey. Mer kanadensisk stil. Nu ville jag komma tillbaka och få spela mer i den svenska stilen. Jag hoppas att det ska göra mig ännu bättre.

Varför blev det just Vita Hästen?

– Vi har pratat mycket, jag och Tony (Zabel, tränaren), om hur han vill spela och vad han vill med laget. Mest vill jag bara komma dit och bli så bra som möjligt.

Vad har du för koll på ditt nya lag?

– Inte så mycket. Jag har spelat mot dem någon gång, jag tror vi mötte dem mitt sista år i Troja/Ljungby men jag har inte så mycket bild av det sedan dess. Det är ganska länge sedan. Men jag vet att laget har utvecklats.

Innan åren i Tyskland spelade István Bartalis flera år i Sverige. Han kom till Troja/Ljungby redan som ungdomsspelare och tog den vägen upp i A-laget.

– Det blev åtta år. Jag växte upp där. Jag var 15 när jag kom och bodde där tills jag var 23–24 år så det var ganska länge. Jag har kompisar kvar där också och det var kul att vara där.

Vad har du för mål med säsongen som kommer?

– Jag vill spela mitt spel och hjälpa laget att bli bättre. Så att vi vinner matcher. Det är egentligen det, svarar den landslagsmeriterade centern/forwarden ödmjukt.

Säsongen som gick gjorde han 15 landskamper för Ungern. Totalt har det blivit 71. Liksom 196 hockeyallsvenska matcher och 123 i tyska högstaligan.

Det är med andra ord en meriterad spelare som ansluter i slutet på juli när Vita Hästen samlas för att dra igång säsongen på allvar.

– Jag kommer då, samtidigt som alla andra, säger István Bartalis.