Jag har skrivit det förut och skriver det gärna igen. En kvalserie handlar inte bara om de faktiskt hockeykunskaperna, om vilka lag som är bäst på allt det här vanliga på rinken.

Hade det varit enbart det hade jag varit tämligen övertygad om att Vita Hästen är bra nog för att reda upp det här.

Men:

Artikelbild

Kampen sitter i skallen. Att hantera det mentala spelet som det innebär att vara ett jagat byte som alla division 1-lagen vill slå över tio rafflande omgångar.

Därför var jag spänd på vilken väg Vita Hästen skulle ta den här gången. Det är kanske tidigt att prata om nyckelmatcher redan i den fjärde omgången av tio, men ändå kändes det lite så.

Vita Hästen fick en perfekt start på kvalserien. Två raka segrar, hemma i en måstematch (Hudiksvall) och därefter borta mot Kristianstad som i alla fall jag på förhand hade betecknat som den kanske lurigaste bortamatchen av alla tillsammans med just den mot Almtuna.

Vad som hände sedan? Jag vet inte, men kanske slappnade man av, tappade skärpan eller bara gick i fällan ändå.

Vad det än var så var 3–5 mot Tranås hemma i tisdags i alla fall precis den snyting som hade kunnat sänka laget igen med tanke på det bagage man har med sig från den hockeyallsvenska säsongen.

Den hade kunnat få det mentala spelet att vända.

Just därför var de tre poängen i Gränbyhallen efter 3–1 mot Almtuna värda oerhört mycket för laget – och de tillresta fansen som går sin mentala kamp vid sidan av isen.

Inte minst imponerade det sätt som segern kom till på. Det är knappast skönspel i den här typen av matcher och det var det inte nu heller, men Vita Hästen tog kampen hela vägen, fick målen i de psykologiskt viktiga lägena och sedan kunde man hålla undan i sista perioden.

Faktum är att jag tycker man långa stunder var snäppet bättre än Almtuna.

Och på tal om mentalt tufft läge. Viktor Kokman har fått förtroendet av nye tränaren Sune Bergman i kvalserien. Han är uttalad nummer ett i kassen nu när säsongen avgörs. Det gjorde han skäl för i de inledande matcherna, men precis som laget var han blek mot Tranås.

Kokman tog det på rätt sätt.

Han klev upp när det behövdes. Därför kom Vita Hästen tillbaka direkt i den här Mentala Kampernas Serie.

Hur den fortsätter?

Med att Boden kommer till Himmelstalundshallen. Jumbon Boden som bara har skrapat ihop en poäng hittills. Det är onekligen ett gyllene läge för Vita Hästen att ta ytterligare viktiga steg mot ett räddat kontrakt. Å andra sidan är det också en helt annan mental match att gå än den i Uppsala.