Krönika Under 1970-talet spred Philadelphia Flyers skräck på NHL-rinkarna. ”The Broad Street Bullies” hade en våldsam och smått brutal spelstil.

Anförda av lagkaptenen Bobby Clarke körde de över motståndet och vann Stanley Cup efter bara sju år i NHL.

Spelarna slog tidernas alla utvisningsrekord och de grövsta rackartygen slutade i domstol. Största busen i Flyers var Dave Schultz, ”The Hammer”. Slashingar och överfall var vardagsmat.

Artikelbild

”Boden är lite som Philadelphia Flyers när de var som värst”, sa nygamle tränaren Sune Bergman när Vita Hästens motstånd i kvalserien var klart.

Men i Norrköping var det inte så mycket Flyers över Boden. Snarare ett avhängt gäng som bara körde på och gjorde det jobbig för Hästen.

Vårvintern är många sporters högsommar med slutspel och kval där allt ställs på sin spets. Vinna eller försvinna. Hysterisk lycka eller tunga farväl. Idrottens kontraster är både ljuvliga och grymma.

Under Hästens bottenförankring i den långa hockeyallsvenskan såg jag tidigt fram mot en uppfriskande kvalserie. Andra chansen.

Även ett negativt slutspel kan bli något väldigt positivt. Där belönas de som har förmågan att prestera under press. Antingen en fortsatt vardag på elitnivå eller något helt annat med så mycket knaprare möjligheter. Den kusliga hissen ner innebär betydligt mindre intresse, mindre publik, mindre pengar och tunnare trupp.

Publiken älskar den här dramatiken. Att det kommer division 1-lag till Himmelstalundshallen i stället för allsvenska lag har ingen betydelse. Läktarna är mer välfyllda nu.

Halva kvalserien är spelad och Vita Hästen har gått ett varv mot alla motståndare.

I och med segern mot Boden och Kristianstads hemmavinst mot Almtuna hettades kampen upp om de två allsvenska platserna. Hästen har skaffat sig ett gott läge, tre poäng före trean Almtuna.

Tre bortamatcher och två hemma återstår. Jag tror Hästen klarar det, om man inte slår av på gasen. Motståndet skräms inte (inte ens "Boden Flyers").

Nyckeln till att lyckas är målvakten Viktor Kokman. Det krävs att han inte släpper in mer än ett par mål eftersom utespelarna har så svårt att göra mål. Från de öppna skottlägen Hästen fick måste det sättas fler puckar om man ska vara ett allsvenskt lag.

Positivt är ändå att försvarsspelet blivit tätare, må vara mot enklare motstånd.

Visst är det lite häftigt när en rastlös folkpensionär kallas in för att lösa föreningens viktigaste uppgift. 66-årige Sune Bergman kom in med ett lugn som de anspända spelarna behövt.