LÄS MER: Hånberg: "De måste se att säsongen inte är slut"

Gustav Ahnelöv besteg Kilimanjaro i somras, Afrikas högsta berg som reser sig 5 895 meter över havet.

En stor bedrift.

Artikelbild

Nu ska han, tillsammans med lagkamraterna i Vita Hästen, försöka att undvika kvalserien.

Det vore en ännu större bedrift.

Vita Hästens läge i hockeyallsvenskan har sakta men säkert färdats från hyfsat till skrynkligt till prekärt till hemskt.

Snart är det hopplöst.

Eller är det kört redan nu?

Med största sannolikhet, ja.

Om de lyckas klättra upp från den här djupa och mörka gropen, så vore det snudd på mirakulöst.

Som att plocka hem allt och avsluta med en röd bricka som visar miljonen på Färgfemman. Som att en Håkan Hellström-spelning på Ullevi inte får fem plus. Som att Linköpings HC vinner SM-guld.

Ni ser: Vita Hästen är nere för räkning.

LÄS MER: Sköna beskedet: Nu är han tillbaka

Leif Strömberg kommunicerar utåt att han och laget inte har börjat tänka något på kvalserien. Jag har svårt att tro på det. Det finns visserligen en poäng i det om det skulle vara sant, teoretiskt kan de fortfarande svara för en "bigescape", men min fasta övertygelse är att det klokaste är att redan nu börja vänja sig vid tanken på att säsongen – ovanligt för Hästens del sett till de senaste säsongerna – inte är färdigspelad efter hockeyallsvenskans sista omgång 8 mars.

Annars kan kvalserien komma som en chock.

Snacket går ofta som så att det är så stor skillnad mellan de allsvenska lagen och de från hockeyettan. I grund och botten är det så klart skillnad på kvalité. Men det finns två stora faktorer att ta hänsyn till här.

Kvalserien är bara tio matcher lång. Utrymmet för misstag och ineffektivitet är minimalt.

Lagen från ettan har vunnit massor under säsongen, har inget att förlora och har självförtroende lika stort som Gustav Ahnelöv när han nådde toppen på Kilimanjaro.

Underskatta aldrig det där.

LÄS MER: Röntgen för två Vita Hästen-spelare

Vimmerby, Kristianstad, Huddinge, Piteå eller vad det kan tänkas bli: lagen underifrån kommer att älska att komma till Himmelstalundshallen.

Om Vita Hästen kommer älska att åka till Vimmerbys plåtskjul i april?

Ångest ligger närmare sanningen.

Den där ångesten kan dock förmildras kraftigt. Piller i all ära, men det finns ett klart bättre botemedel.

En bra start. Segrar och poäng in på kontot tidigt. Att inleda hockeyallsvenskan med två raka förluster är lite jobbigt. Att inleda kvalserien på samma sätt är en mardröm.

För att få en bra start är det ohyggligt viktigt att kliva in i kvalserien med rätt mental anspänning. Och det gör man bäst om man förbereder sig i god tid.

I sju(!) raka säsonger har ett allsvenskt lag degraderats via kvalserien. Vi får gå tillbaka i historieböckerna till 2011 för att hitta senast då båda de allsvenska lagen överlevde (Troja och Tingsryd).

Det säger det mesta.

Vita Hästen har truppen för att klara av ett kval.

Men det krävs mental styrka också. Annars kastas du av den intensiva kvalkarusellen som pågår från 21 mars till 14 april.

Börja bygga upp den redan nu.