Trial och kanontävling tillbaka på banan

Familjärt och hög trivsel när Finspongs kanontrial gjorde comeback. "Vi har lagt lite tuffare nu", sa Martin Lagergren.

Martin Lagergren vann klassen med högst svårighetsgrad, även om han var ensam i resultatlistan.

Martin Lagergren vann klassen med högst svårighetsgrad, även om han var ensam i resultatlistan.

Foto: Ulf Stråhle

Trial2019-10-19 17:15

Elitsatsningen går på sparlåga, men Öst Trial vann Martin som han bestämt sig för att köra under säsongen då han äntligen varit skadefri.

När Finspångs Kanontrial gjorde comeback efter cirka 30 års frånvaro, tävlingen startade 1965 innan den lades på is 1989, var det svårt att hålla sig ifrån.

Men att komma etta den här lördagsförmiddagen handlade mest om att bemästra banan. 

Konkurrensen var inte mördande. Martin var ensam i klassen på banan med högst svårighetsgrad, och fick en inteckning i vandringspriset i mässing.

En kanon.

– Roligt att det kommer tillbaka. Tanken var att det skulle komma förare från andra sidan Sverige. Många ville komma men inte så många kunde. Det hade sporrat. Vi vill ha folk från andra sidan Sverige. Har vi en stor tävling kommer det 40. På västsidan är det dryga 100 förare. Framförallt yngre, sa 27-åringen som snart fyller 28 och som tog hem DM-titeln på köpet.

Han har tillhört sverigeeliten, vunnit det mesta utom SM-guld. Även stått på pallen internationellt.

– Jag har gjort min satsning kvar. Jag ser inte at jag kan vinna SM. Jag vann JSM. Eddie Karlsson, från Kungsbacka, var tia på VM och jag kan inte konkurrerar med det. Jag har varit med i landslaget, vunnit Nordiska Mästerskapen så jag har haft en bra resa. Vi har gjort allt på egen hand, jag och min far, men det sista kräver fabrikskontrakt, heltidssatsning, konstaterade Martin.

Hemmaföraren gillade tävlingsbanan i Finspång.

– Det är mycket folk som kommer och kollar när vi tävlar i Finspång, helst yngre. Men det är svårt att ta det där lilla extra steget. Det kärvs en engagerad föräldrar.

Det har Finspong TC:s Eskil Claesson. Han var tvåa i ungdomsklassen och på DM. Pappa Fredrik Claesson vann senior vit som hade lockat flest förare den här lördagen.

– Alla i familjen kör utom dottern som håller på med hästar. Det är dags för nästa generation att ta över. Det är kul att träna ihop, sa tvåbarnspappan Fredrik vid prisutdelningen.

Tävlandet var mer intensivt och i svårare klasser förr för 47-åringen.

– Sista åren valt att kliva åt sidan lite, jag har gått ned och kört en lättare klass så jag kan koncentrera mig mer på att träna med Eskil. Det är roligare. Kul att åka tillsammans. Vi jobbar för att få fram mer förare på östsidan också, sa Fredrik som debuterade i Kanontrialen.

– Det var ganska svår bana, det var lite halt, sa unge Eskil.

Är det kul?

– Ja, så länge det inte blir för svårt så gillar jag det.

Fredrik och Eskil Claesson tränar och tävlar tillsammans och båda fick kliva upp på pallen i DM och Kanontrialcomebacken.
Fredrik och Eskil Claesson tränar och tävlar tillsammans och båda fick kliva upp på pallen i DM och Kanontrialcomebacken.
Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!