Tredje SM-guldet plåster på skadeåren

Flyttade hem och fick fotfäste direkt efter skadetiden i Arsenal. "Kul att både jag och vi som lag får betalt för det vi kämpat för".

Guldjubel för Jessica Samuelsson efter 1-1 mot Vittsjö, tillsammans med Anna Anvegård och Johanna Rytting Kaneryd.

Guldjubel för Jessica Samuelsson efter 1-1 mot Vittsjö, tillsammans med Anna Anvegård och Johanna Rytting Kaneryd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2019-10-21 18:00

Smärtan sitter kvar i foten och kommer förmodligen bli något Jessica Samuelsson måste lära sig att hantera resten av karriären.

Elitidrott är sällan en hälsokur.

– Men det är inget problem nu. Jag blev behandlad två gånger med cortison, precis när jag flyttade hem och för tre veckor sedan, för att lindra smärtan. Det har fungerat bra. Nu handlar det mer om att kroppen ska börja vänja sig vid belastningen, förklarar 27-åringen.

Ditt tredje SM guld, första med Rosengård efter sex matcher. Bra eller dåligt att det tog slut nu?

– Både och. Det är nog ändå skönt att det tog slut och att min kropp får en riktig försäsong för att börja om på nytt. Samtidigt gick det bra nu och jag började kunna lita på att kroppen fungerade under 90 minuter, säger ytterbacken med Åby som moderklubb.

Dagen efter guldfirandet har varit skönt tillbakalutad.

– Har mest suttit i soffan idag. Det var en bra kväll igår. Det känns skönt att unna sig en dag bara med att slappa och läsa meddelanden och messa med kompisar.

Fungerar det bra socialt i Malmö?

– Vi trivs bra och har en lägenhet nära havet. Det är lite varmare här på hösten och större än Norrköping och Linköping. Danmark ligger nära och vi har varit där några gånger men det är dyrt där för oss svenskar, säger Jessica Samuelsson som inte helt klippt banden med Östergötland.

Insatslägenheten i Linköping finns kvar även om den är uthyrd tills vidare.

FC Rosengård har bytt namn tre gånger och har elva SM-guld. Damfotbollen kan inte bygga samma ekonomiska långsiktighet som herrfotbollen utan det handlar om mycket olika villkor från säsong till säsong. Ändå har Jessica tre år kvar på sitt kontrakt med mesta mästarklubben från Malmö. Vilket antyder klubbens syn på backen i lagbygget.

– Min egenskaper sticker ut på ett annat sätt. Det finns många duktiga och tekniska spelare här. Då är det "nice" att ha lite andra saker att bidra med, jag är mer löpstark och mer passningsorienterad.

Fotskadan, som hon fick under en landskamp mot Ungern hösten 2017, fortsatte som en ond cirkel under tiden i Arsenal. Omstarten i Sverige har givit kunskaper och perspektiv på den egna karriären.

– Damallsvenskan är inte lika bra som den engelska ligan, men jag känner att jag fortfarande kan utvecklas här i den miljön jag är.

Vill du till landslaget igen?

– Sådant finns alltid i bakhuvudet. Nu har jag varit borta så lång tid, men det är klart att det finns som ett litet mål att kunna vara med någon gång igen. Det är bara att kämpa på, säger mästarbacken.

Isländska Glódís Perla Viggósdóttir, till vänster och Jessica Samuelsson, till höger i spontan segerdans efter guldet, med en omgång kvar av Obos Damallsvenskan.
Isländska Glódís Perla Viggósdóttir, till vänster och Jessica Samuelsson, till höger i spontan segerdans efter guldet, med en omgång kvar av Obos Damallsvenskan.
Karta: Malmö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!