Leksand, Vita Hästen, Tingsryd, Södertälje, Pantern och Karlskoga.

Det har rört på sig i de hockeyallsvenska båsen.

Mike Helber är inte särskilt förvånad och ser en gemensam röd tråd i klubbarnas uppbyggnad, tänk och – plånbok.

– För det första: Alla klubbar är precis på gränsen att klara av det ekonomiska. Det innebär att de minskat sina budgetar och på grund av detta justerar man sällan tankarna hur laget ska gå. Karlskoga och Tingsryd har ändrat sin budget radikalt men ändå ska man ha en topplacering. Det går inte ihop, menar CMore-experten.

Helbers känsla är att det varit ovanligt oroligt i klubbledningarna.

Att tålamodet tryter tidigare än normalt.

– Jag tycker att det känns så. Klubbarna hoppas på något annat utifrån den budget man har och gör ingen bra analys egentligen, menar Helber.

Och fortsätter:

– Dessutom är de flesta klubbarna underbemannade. Tränaren får en stor roll som tränare och sportchef. Vita Hästen är ett bra exempel där man är extremt tunn från början. Det sätter press på en person med så mycket ansvar. Det är ett omöjligt uppdrag att leda laget, leta nyförvärv och planera framöver. Det går under en kort period, ja men det är en negativ situation som vi ser i hockeyallsvenskan och till viss del i SHL även om det inte är lika anorektiskt.

Vad skulle du göra om du tog plats i en hockeyallsvensk styrelse?

– Stärka upp den sportsliga organisationen, men med det sagt vet jag att det är en kostnad. Att anställa en tränare till för 35-40 000 i månaden eller värva två spelare? Man tar två spelare.

Vad är farorna med att tränare kickas till höger och vänster?

– Det är inte bra för en stabil, långsiktig hockeyorganisation. Orkar folk sitta i styrelsen när man blir fast i ett kort perspektiv hela tiden? Ta in någon över fem matcher för att överleva är sällan bra. Det visar statistiken.

– Även om Vita Hästen har gjort det bra. Har man problem med ekonomin blir slutspel räddningen. Många lag behöver de där extramatcherna för att rädda ekonomin. Hur tar vi oss dit? Minska kostnaderna, tunnare trupper men slåss om en slutspelsplats. Det går inte ihop, konstaterar Mike Helber.