Stjärnans hyllning till IFK:s tränardoldis

Simon Thern har inte spelat i ett bättre IFK - och framhåller Kim Hellberg som en förklaring.

Simon Thern ser fram emot att spela mot sin gamöla klubb - och ser det inte som orealistiskt att IFK kan gå rent i höst.

Simon Thern ser fram emot att spela mot sin gamöla klubb - och ser det inte som orealistiskt att IFK kan gå rent i höst.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2019-09-09 21:30

IFK Norrköping är tillbaka i vardagen –  med en riktigt tung bortamatch mot Malmö FF på söndag. Simon Thern som tvingades att kliva i sista matchen innan landslagsuppehållet är tillbaka i full träning och tror på fullaste allvar att "Peking" kan vinna resten av matcherna. 

–  Vi har sex lag som vi ska ha mer poäng än de åtta sista omgångarna. Kanske att det kan räcka med ett kryss och sju segrar, men annars måste vi gå rent om vi ska räcka hela vägen, säger Thern efter måndagens träning.

Det känns realistiskt?

–  Absolut. I den här formen. Malmö vacklar lite. De måste man säga. Med de förutsättningar de har bör de kunna vara snäppet bättre än vad kanske de är. De har förlorat ganska många matcher känns det som. Det känns inte som en omöjlig uppgift att komma dit och vinna matchen, anser IFK-profilen.

Som tycker dagens IFK är det bästa under hans tid i klubben. 

Inte bara för att laget radar upp segrar och har sex raka nollor.

– Vi har en annan trygghet. En annan kontroll i matcherna. Ett annat, bättre possessionspel och en annan tanke av varför vi har possession, menar Thern. 

Vad kommer det av?

– Jag vill rikta en stor eloge till han som står där. Kim Hellberg. Idéerna han har är inspirerade av de bästa, men att kunna implementera det och få ut den kunskapen som har till oss som vi har snappat upp –  det har han gjort jättebra. Han är jätteduktig på alla sätt. Har pondus och en stark tro på det han gör, han viker sig inte, utvecklar IFK-profilen.

– Ni kanske inte följer Sylvia lika mycket som ni följer oss men de har en tydlig idé att man får acceptera ibland att man förlorar vissa matcher om man har en utveckling och ett spel som gör de killarna där bättre. Något som är riskminimerande och sparka iväg bollar, då står du på samma plattform om ett år. Har du ett spel som du känner att du har en utveckling i så kommer du till slut till en högstanivå du kan komma till. Då har du dina spelare på max och IFK Norrköping vinner förhoppningsvis allsvenskan då om alla spelare kan spela på sitt max. 

Simon Thern ser även ett samband mellan Jordan Larssons lyft och Kim Hellbergs roll i och runt IFK.

– Kim är ofta med och styr det offensiva spelet, forwards positioner. Det finns en anledning att Jordan gjorde så mycket mål i år och bara ett förra året. Det tror jag har en hel del med vilka positioner, det har han tittat mycket på. Jämför man med Sterling som gjorde fem-sex mål per säsong fram till två-tre år sedan när han började att spotta in 20 plus varje säsong. Det är inte för att han hux-flux blev en 20 gånger bättre spelare. Det är små detaljer. 

–  Ser man på målen gjorde så var det ganska många där han kom in på bortre och snappade upp bollar. Förhållandevis enkla mål. Kim har verkligen gjort stor, stor nytta för oss.

I fjol ven de gula korten över Simon Therns kortklippta skalle. I år har han bara dragit på en varning –  men det har inte att göra med att IFK-mittfältaren lagt till med en mer polerad spelstil.

–  Framför allt tror jag att det är för att jag har varit längre upp i banan. Det är den stora delen. Spelar med offensiva framför dig blir det att du hamnar halvt felvänd när du hämtar boll. Det är ingenting jag är trygg i. Jag gillar att både vara där nere i uppbyggnadsspel och vara involverad, att sätta fart på bollen. Det har blivit bättre för egen del. Jag kommer till mer potentiella assist och mål när jag spelar där konstigt nog, än när jag spelar är framme, för det blir lättare och mer naturligt för mig att ta mig till lägen. 

Kim Hellberg, här med Christopher Telo, hyllas stort av Thern.
Kim Hellberg, här med Christopher Telo, hyllas stort av Thern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!