Det är fortfarande ett landskap i vinterskrud om man tittar ut genom fönstren. Det är svårt att tro på det sättet, men speedwaysäsongen närmar sig faktiskt ändå med stormsteg.

Igår berättade vi om förbundskaptenen Morgan Anderssons första landslagstrupp som åker till Gniezno för träningsläger om en vecka.

Där finns Kim Nilsson givetvis med.

Artikelbild

– Jag har inte kunnat köra något än, men då börjar det och sedan är det full fart, säger Nilsson som återigen var Vargarnas bäste förare 2017.

Inför 2018 års säsong har han kört på med lite motocross – och inte minst längdskidor som är ett stående inslag i Nilssons uppladdning.

– Jag tycker det är bättre konditionsträning än att springa. Det är balans och teknik där också och man använder rätt muskelgrupper. Det är mycket överkropp, bål och armar, säger Kim Nilsson.

Uppladdningen har dock samtidigt störts lite av ekonomiskt strul. Under fredagen gick Kim Nilsson själv ut på Twitter och hävdade att han fortfarande väntar på pengar för det han presterat i flera klubbar.

Han är tydlig med att Vargarna inte är en av de klubbarna. Där  – och i engelska Leicester – har han fått fullt betalt. Men enligt Nilsson är det tre andra klubbar i Sverige och England som totalt är skyldiga honom drygt 300 000.

För Sporten utvecklar han:

– Jag är mest trött på folk som inte ens hör av sig. Man ska ställa upp hela tiden, komma med fräscha grejer och sedan betalar de inte ens. Man förväntas förbättra sig och spendera pengar på nya grejer för att hänga med.

Kim Nilsson tycker han väntat länge nog och kände till slut att det var dags att ta bladet från munnen. Därav inlägget i sociala medier.

– Jag vet inte vad man ska göra åt det. Jag har haft tålamod tillräckligt, till slut måste man öppna käften. Ibland blir det ju så här, allt kan hända men om man halkar efter kan man ändå höra av sig med en plan.

Sådant påverkar förstås uppladdningen inför en säsong där 28-åringen ska ta nya kliv i sin karriär.

– Det jag tänkt är att kvala till VM i år. Ifjol körde jag bara kvalet till EM, men det berodde mest på att kvartsfinalen kördes i Ryssland. I år passar det bättre och då kommer jag satsa på VM-kvalet igen. Jag har lagt in det i schemat. Sedan är det tuffare i år, förut har det varit kvartsfinal, semifinal och challenge, men i år ska det vara fyra semifinaler där bara de tre bästa går vidare, säger Kim Nilsson.

Hur ser du på säsongen som kommer i Vargarna?

– Det känns som en nytändning. Vi har ett lag som kan utvecklas och det har kommit in några nya också. Vi har ett par okända utländska förare i både Erik Riss och Dan Bewley som är nya i svenska ligan.

I det nya serieupplägget är det bestämt att man de närmaste tre säsongerna inte ska ha upp- och nedflyttning på sportsliga grunder mellan elitserien och allsvenskan. Detta för att klubbarna ska få chansen att i lugn och ro få bukt med ekonomin.

Det kommer fortfarande gå att söka sig upp dock.

Hur mycket påverkar det er som förare att det inte går att gå upp rent sportsligt?

– Det är både och. Såklart är det tråkigt att vi inte åker för en elitserieplats på det sättet, men indirekt gör vi ju ändå det eftersom det handlar om att bygga upp allting för att kunna ta steget upp. Både med organisation och publik. Jag tror receptet att satsa på många unga killar är bra rent publikmässigt.

Nyligen hade man en samling med delar av laget i Norrköping. Det blev lite team building och snack inför säsongen.

Och bowling.

– Men den behöver vi inte snacka om, haha. Jag gjorde två strikes i alla fall, men resten kan vi strunta i, säger Nilsson och fortsätter lite mer om det speedwaymässiga:

– Vi har pratat en del om hur vi får mer publik, det handlar om att bjuda till lite extra och få till en racingbana som gör att det blir rolig speedway. Vi snackade inte om målsättning eller så den här gången, alla var inte med. Men det blir lite mer närmare säsongen. Då blir det lite mer allvar och vi kommer även snacka om hur vi vill ha banan i år.

Kim Nilsson lär bli en viktig och stark kugge i Vargarnas lag även 2018 – precis som han varit de senaste säsongerna i allsvenskan.