– Det ska bli kul, vi har skruvat upp det litegrann med after race på Rådhustorget, trubadur och prisutdelning på Rådhustrappan. Alla får t-shirt i stället för medalj i år, berättar arrangören Martin Bengtsson.

På onsdagen var 419 löpare totalt anmälda till Vadstenaloppet.

– Det var ungefär lika många vid samma tid i fjol. Då anmälde sig många lokala deltagare sent och vi hade 550 löpare totalt. Anmälan kan göras fram till klockan tolv på lördag, säger Martin Bengtsson.

Nytt i år är att det är både olympisk distans och sprintdistans.

– Den olympiska distansen gör att vi har många anmälda utifrån. 80 procent kommer från andra kommuner. Det är vana triathleter som gjort en del tävlingar, berättar arrangören.

Övriga klasser är stafetten, där Motala TC har ett starkt lag med Mike Thorén, Michael Thorén och Thomas Sandell. De nämns som förhandsfavoriter.

Företagsutmaning, barnlopp och skolutmaning finns också på menyn.

Simningen är i Vättern utanför slottet och där kommer den 200 röster starka kören Joyvoice att underhålla och inspirera. Sedan blir det cykling utåt Nässja, Strå och Orlunda, och efter det löpning i Vadstenas villaområden.

– Vi hoppas på bra stämning. Vi har skickat ut inbjudningar till alla brevlådor där löparna springer förbi, säger Martin Bengtsson.