Marcus satsning räckte till nytt rekord

Personligt rekord och seger. Norrköpingslöparen var riktigt snabb på Amsterdams gator.

Marcus Åberg, ny i Tjalve.

Marcus Åberg, ny i Tjalve.

Foto: Johny Daagh

Friidrott2019-10-22 09:00

31-årige Marcus Åberg kunde summera ett lyckat halvmarathon i Amsterdam. Söndagens lopp över 21 kilometer var hans allra sista med Hässelby som klubbadress. Från och med nu kommer han istället tävla för Tjalve IF Norrköping.

– Skönt att få avsluta tiden i Hässelby med en seger, nu är det väl bara att fortsätta på den inslagna vägen även i Tjalve, säger Marcus med ett skratt.

Redan före start visste han att möjligheten till seger fanns. Han valde att springa i ett högt tempo redan från start.

– Jag gick ifrån direkt, hade en lucka på drygt 100 meter efter bara 300 meter. Sen var det bara att borra ner huvudet och köra på. Skönt att det höll, säger Marcus.

Den första milen sprang han på 31.07. Redan där visste han att det personliga rekordet var inom klart räckhåll.

– Det är en ganska tuff öppning, men jag hade koll på att jag låg bra i fas för "pers" hela tiden. Det kändes kontrollerat, säger han.

Han var först i mål i den nederländska storstaden och tiden 1.06,35 var 23 sekunder snabbare än hans tidigare "pers" på halvmaran.

– Kändes bra med ett nytt "pers" så här i sista loppet för säsongen. Jag har tränat på bra i höst och ville verkligen få till en bra halvmara nu innan det är dags för lite vila. Sen blir det bra att starta igång med grundträningen med ett lyckat lopp i ryggen. Det hade varit jobbigare om man tränat på bra men ändå känt att det inte stämde, säger Marcus, som fick blommor för sin prestation.

Vindstilla och en ljummen temperatur i luften (12–13 grader) bidrog till fina förutsättningar.

Marcus Åberg.
Marcus Åberg.
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!