Unai Emery fick i slutet av november sparken efter en serie usla resultat. De supportrar till Arsenal som hoppades på en vändning med Ljungberg som tillfälligt ansvarig möttes omgående av upprepade besvikelser.

2–2 borta mot bottenlaget Norwich följdes av 1–2 hemma mot Brighton. Och på London Stadium såg det länge illa ut.

Efter nio matcher utan seger var Arsenal i sin värsta svacka på över 40 år. Är den över? Är Ljungberg på rätt väg? Det återstår att se men den mentala betydelsen av de tre poängen i Londonderbyt ska inte underskattas.

Det här betyder så mycket för spelarna. De har levt under enorm press och det har man kunnat se i deras prestationer, säger Fredrik Ljungberg efter måndagens 3–1-seger borta mot West Ham.
Spelarna har varit lite nedstämda och i omklädningsrummet (efter matchen) såg man hur lättade och glada de var. Vi njuter av det här i kväll och sedan fortsätter vi att jobba hårt i morgon. Vi måste jobba på tron på oss själva – det var det som gjorde skillnaden.

Många ändringar

Ljungbergs startelva avslöjade att han famlade efter en förstauppställning som fungerar som en enhet. Han möblerade på nytt om rejält. In med Mesut Özil – allt mer en skugga av den spelare han en gång var – centralt i ett offensivt tremannamittfält med Nicolas Pépé och Gabriel Martinelli på kanterna – båda inhoppare senast mot Brighton.

Alexandre Lacazette bänkades och Pierre-Emerick Aubameyang spelade ensam på topp. I mittförsvaret petades David Luiz till förmån för Calum Chambers medan vänsterbacken Sead Kolasinac fick ge plats för Kieran Tierney.

Ett sent byte tvingades Ljungberg också till. Hector Bellerin gick sönder på uppvärmningen och ersattes av Ainsley Maitland-Niles.

Efter 28 minuter klev Tierney av med en axelskada och Kolasinac, som först inte ens var med i truppen, kom in.

Nästa smäll: Angelo Ogbonna använde axeln i stället för pannan, bollen ändrade riktning på Maitland-Niles och målvakten Bernd Leno hann inte ändra riktning. 1–0 till West Ham efter den numera närmast obilgatoriska VAR-kontrollen.

Tre mål på tio minuter

West Ham tryckte på för 2–0, men efter en snabb omställning kom Arsenal till sitt första avslut i matchen – i 60:e minuten – och 18-årige Martinelli kvitterade på Kolasinacs fina inspel från vänsterkanten.

Det målet hade uppenbarligen väldig psykologisk betydelse. Arsenal kastade av sig den fruktan och ängslan som hämmat spelarna – och Ljungberg fick ordentligt betalt för valen av Gabriel Martinelli och Pépé.

Rekordförvärvet från Lille skickade in 2–1 varpå Aubameyang gjorde sitt 14:e mål för säsongen.

Tre mål på tre raka avslut på mål – allt inom tio minuter – och tre mål som gav prov på den individuella skicklighet Fredrik Ljungberg förfogar över.

Det långsiktiga målet är att bygga kollektiv styrka och stabilitet. Där återstår mycket arbete. Ett riktigt svårt test kommer i helgen, hemma mot Manchester City.