– Jag vet inte om vi var så nära. Jag tycker inte det. Första perioden bäddade för förlusten, sa Tommy Jonsson, tränaren.

Hemmasvaga och målsnåla Brynäs hade inte vunnit på fyra matcher, Brynäs hade förlorat båda mötena med LHC under säsongen och vare sig Simon Bertilsson, Adam Deutsch eller Niclas Lundgren hade gjort mål tidigare.

Nu vann Brynäs och alla tre backarna gjorde mål.

Den sistnämnde, i LHC i fjol, svarade rent av för sin första poäng i vinter – och lägg därtill att Joacim Rhodin, även han med förflutet i Linköping, nätade i andra perioden.

I det läget hade LHC lyft upp spelet efter 20 mycket svaga minuter, men hade fortsatt svårt att skapa riktigt vassa chanser även om det var nära genom Andrew Gordon och Broc Little strax före tredje hemmamålet.

Det betydde att LHC var tvingat forcera i period nummer tre för att närma sig och Chad Billins lyckades också relativt tidigt sätta 3–1.

Men mer än så blev det inte, delvis beroende på flera utvisningar. Derek Roy gav igen på Johan Alcén som strax dessförinnan kolliderat med Jonas Gustavsson och Eddie Larsson åkte ut för crosschecking på samme Alcén. Strax innan hade Larsson sänkts av en tackling av Nicklas Danielsson som av tv-bilderna att döma såg ut att ta mot huvudet.

I stället kom ett tredje backmål för hemmalaget när Simon Bertilsson satte 4–1 i öppen bur.

– Vi var inte på samma nivå som Brynäs när det gällde energi och fart. De vann fler kamper, var aggressivare och intensivare, sa Tommy Jonsson.

Fortsättningen?

– Tre matcher kvar nästa vecka. Bara att analysera och ladda om.

LHC var minst sagt skadeskjutet före match med ytterligare avbräck inför lördagsmötet i Gävle. Adam Brodecki tvingades utgå mot Frölunda (2–3) häromsistens – och inte heller Nick Sörensen kommer till spel. Forwarden gjorde comeback och mål i torsdags, men fick nu vila vila.

– En lättare skada. Förhoppningsvis tillgänglig nästa vecka, sa kommunikationsansvarige Gustaf Pettersson.