Under lördagen fyller Max Lindroth 23 år. Han firar – genom att spela träningsmatch med sin nya klubb i Halmstad Arena mot Oskarshamn.

I fjol vid samma tidpunkt väntade en ny säsong i division 1 med Hanhals. Nu är det två divisioner högre upp som gäller i karriärstegen. För första gången någonsin ska han i höst dra på sig ett matchställ i SHL.

– Klart att det är en hel del som skiljer. Framför allt är alla spelare mer individuellt skickliga och misstag på planen straffas hårdare, menar Max.

Men Lindroth har inte bara hållit till i division 1 – utan även spelat nästan två säsonger i allsvenskan. Först med Troja-Ljungby 2016/17 och så stora delar av fjolåret, då han senare värvades till Tingsryd från Hanhals.

– Det tog lite tid, men nu är jag äntligen i SHL – som varit ett mål länge. Jag utvecklades mycket på de flesta punkter förra säsongen och är glad över att jag fick spela som jag vill till hundra procent i Tingsryd.

Det vill säga i hög fart med en hel del puckinnehav – och ofta i powerplay.

– Jag är som allra bäst när jag får utnyttja min skridskoåkning och är skicklig med pucken. Dessutom har det blivit en del mål tack vare mitt skott.

Att förebilderna och idolerna varit de offensiva backstjärnorna Nicklas Lidström och Erik Karlsson är med andra ord ingen högoddsare.

Göteborgskillen har via moderklubben Partille även representerat Borås (där han gick två år på hockeygymnasiet) och Örebro (sista året på hockeygymnasiet).

Som 14-åring bestämde han sig för att byta position – från forward till back.

Anledningen var – mer speltid.

- Jag upptäckte att backarna fick fler minuter på isen och jag ville ju vara där ute så mycket som möjligt. Det jag fått jobba mest på genom åren är min defensiv, går ju liksom inte bara att ösa på framåt (ha, ha).

I superelit under junioråren och även i division 1 med Hanhals producerade han oftast runt 25-26 poäng per säsong.

I fjol blev det först 15 poäng (sju mål och åtta assist) på 17 matcher i Hanhals – och därefter 13 poäng (fyra mål och nio assists) på 32 matcher i Tingsryd.

– Jag vill självklart fortsätta att leverera poäng framåt i SHL också. Något som är viktigt för att ta nästa steg är att jag verkligen förstått allvaret av den tuffa träningen och tycker att det är kul.

Under ledning av nye LHC-tränaren Bert Robertsson och fystränaren Lasse Thörnholm har Max även lagt på sig några extra kilo muskler – som lär behövas.

– Jag har kört på väldigt bra i vår och sommar – och känner mig i riktigt bra form. Bert sticker ut lite om man jämför mot andra tränare jag haft. Han är väldigt rak, tydlig och ärlig och brinner verkligen för sitt uppdrag. Det är alltid järnet för varandra som gäller, utan att tumma på något.

Max tycker att LHC har en spännande trupp, där många spelare har en hög potential. Slutspel är ett givet mål – och väl där att gå hela vägen till klubbens första SM-guld på herrsidan.

– Det är ju därför man håller på, för att vinna. Vore väldigt häftigt att vara med och bidra till något historiskt också, ler han.

På isen ger Lindroth gärna motståndarna spö – och på fritiden hellre sig själv. Han gillar nämligen att fiska.

– Pappa har ett sommarhus i Stockholms skärgård, där det brukar bli en hel del sådant. Rekordet är en gädda på runt sju kilo, berättar Max.

Men nu ligger fokus på att håva in vinster i hockeyn – som nybliven spelare i högsta ligan.