Låg bakom finten Fotbollssverige pratar om

Han är upphovsmannen till finten hela Fotbollssverige pratar om. "Jag har faktiskt tänkt på det, att det var så jag gjorde", säger Johan Roxström.

Läromästaren och landslagsmannen.

Läromästaren och landslagsmannen.

Foto: JOEL MARKLUND/Leif Hallberg

Fotboll2019-11-18 21:30

När Sverige tagit sig till EM-slutspelet har en Norrköpingsspelare varit tongivande på innermittfältet. Kristoffer Olsson satt fast på bänken i danska ligan, vände hem till allsvenskan och AIK och fick ett lyft på karriären.

Nu i ryska Krasnodar och en viktig spelare i det svenska landslaget. Speciellt en fint har blivit omskriven. Den när Olsson tar emot bollen, ser ut att följa med den med kroppen men vänder snabbt åt andra hållet.

Han kallar den själv för "Rocky-finten".

Orsaken?

Orginalet finns i Norrköping. Johan "Rocky" Roxström var den som inspirerade Olsson. Det var under tiden i Sylvia som Roxström började med finten som hela Fotbollssverige pratar om just nu. Inför måndagskvällens sista EM-kvalmatch mot Färöarna hade Cmore till och med ett långt inslag om den.

– Folk började ringa, jag såg det i efterhand. Det är roligt, klart att det är kul, säger Roxström med ett skratt.

– Kristoffer är en fantastisk spelare så det är väl kul att man har kunnat bidra med något bra, haha. 

Var du medveten om att han tagit den efter dig?

– Jag vet att jag gjorde den så många gånger i Sylvia, men jag har inte kopplat det så. Men han var ju nere på träningarna så ofta med "Bajen" (Mats Olsson, dåvarande Sylviatränare och Kristoffers pappa). Han måste ha sett mig göra den flera gånger.

Var det något du själv tänkte ut eller blev det mer att du bara gjorde den?

– Det har nog blivit mer i stunden. Sedan fortsatte jag när det funkade. Det är mest kul att det blivit så pass stort. Man får väl säga att Kristoffer har gått om läromästaren nu.

När du sett honom göra den, har du kopplat ihop det med den finten du själv brukade göra då?

– Jag har faktiskt tänkt på det, att det var så jag gjorde. Men att han hade tagit den från mig har jag inte tänkt på.

Vad säger du om hans utveckling som spelare?

– I och med att han är från Norrköping och man vet vem han är, ända sedan han var liten och var med runt Sylvia, så har man följt honom lite extra. Han har blivit en fantastisk spelare, en av de bärande i landslaget just nu. Spanien-matchen är det bästa jag sett av honom. 

I inslaget inför landskampen berättade Kristoffer Olsson själv om finten och bakgrunden:

– Det blir bäst när inte motståndaren ser bollen och jag är på väg åt andra hållet. Då blir den mest effektiv. Men jag skulle säga att den funkar oavsett när och hur. Vi kan kalla den en kompis, jag och "Rocky-finten", haha. Han heter Johan Roxström, han som spelare, sedan har farsan och jag skojat om det. Han kallades för "Rocky" så därför har det blivit "Rocky-finten".

Muamer Tankovic, också från Norrköping, och nu i det EM-klara landslaget, är den i dagens landslag som har bäst koll på finten förutom Olsson själv.

– Han har kört den jävligt länge ska du veta. Den funkar jättebra fortfarande, cred till han.

Olsson:

– "Mujo" säger att jag har gjort den sedan jag var elva så den funkar på alla nivåer.

Och orginalet finns alltså i Norrköping.

Fakta "Rocky"

Namn: Johan Roxström.

Född: 15 april 1985.

Klubbar: IFK Norrköping, Sylvia, FC Linköping, Lindö FF, Sleipner och Assyriska samt Norrköping Futsal Klubb och landslaget i futsal.

Moderklubb: Hageby.

Johan Roxström från senaste året i Assyriska.
Johan Roxström från senaste året i Assyriska.
Karta: Friends Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!