Kylig Melin avslutade med guldkant

Bäst i Sverige: Viktor Melin. Åbyryttaren visade både kyla och klass i den dramatiska SM-upplösningen. "Klart att det är speciellt", säger han om sin nyvunna guldmedalj.

Viktor Melin höll nerverna i styr och hoppade hem SM-guldet i Södertälje.

Viktor Melin höll nerverna i styr och hoppade hem SM-guldet i Södertälje.

Foto: Christer Gustafson

Ridsport2019-11-10 19:04

Inomhus-SM i Södertälje fick ett lyckligt slut för 27-åringen. 

När Viktor Melin red ut, sist i finalfältet, visste han att det var om ett SM-guld och att en felfri ritt skulle räcka.

En påfrestning men Viktor Melin gillar lägena när det drar ihop sig och visade att han kan leverera med allas ögon på sig. 

– Jag skulle säga att jag är stark mentalt. Det var press, visst, men det är kul, säger han.

Efter en felfri grundomgång i fredags utvecklade sig finalhoppningen till en kamp mellan Melin och Emma Emanuelsson på Chaploon. 

Ekipaget från Nääs Hästsportförening gjorde vad de kunde för att skjuta över all press på Melin men rivningen på sista hindret ändrade förutsättningarna.

Melin plockade fram en ny felfri runda på Atina och kunde sträcka segernäven i luften.

Svensk mästare.

Dubbelnolla.

80 000 kronor för besväret.

– Klart att det är speciellt. Det är ju senior-SM och första gången som jag tar hem det. Det var tufft, Emma är bra och vass, fortsätter Melin.

Men du var ännu vassare?

– Ja, det känns väldigt skönt. Det är alltid en fördel att gå ut sist. Det vill man alltid göra. Det var press men jag skulle inte säga att jag var nervös men jag vågade inte tro på att jag skulle vinna förrän jag var över sista hindret. Jag tyckte inte att hon (Atina) kändes så snabb i kvalet men det gick bra ändå.

Vad betyder det här?

– Mycket. Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet. Det ger energi att satsa vidare. Nu kan jag bocka av en sak i karriären och det känns extremt skönt.

Hur firar du? 

– Nu är jag på väg hem men det är möjligt att det blir någonting med alla i stallet i morgon (måndag), säger Melin.

Bakom guldkampen var det en dramatisk kamp om bronset. Även här med en Åbyryttare i en huvudroll. 

Marcus Westergren fick sista ordet mot Marlene Lindblad och Nils Johansson. Alla hade ett nedslag i omhoppningen men Westergrens tid var snabbast och såg till att det var dubbelt Åby på SM-prispallen.

Westergren, på Astree de Burgo, belönades med bronset och 25 000 kronor. Helena Lundbäck som gjorde comeback i tävlingssammanhang under SM placerade sig.

– Tänk att det är nio år sen jag var med i hetluften. Nu är jag med för att se och lära. Jag kanske inte ens tar mig till final, säger Lundbäck till Ridsportsförbundets hemsida innan hoppningarna startade i Södertälje.

Hur det slutade: med en åttondeplats på Sportman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!