Klart: Sverige spelar EM kommande sommar

EM-platsen är klar. En formidabel första halvlek och en stabil andra säkrade en svensk mästerskapssommar via segern med 2–0 i Rumänien.

Marcus Berg, Sebastian Larsson och Emil Forsberg jublar efter matchens första mål.

Fotboll2019-11-15 22:38

Förutsättningarna var enkla inför den näst sista omgången i EM-kvalgruppen. Om Sverige skulle komma ifrån National Arena i Bukarest med en seger skulle EM-platsen vara säkrad.

Oavgjort: Då skulle man ha allt i egna händer inför sista omgången.

Förlust och det skulle krävas seger mot Färöarna samtidigt som Spanien skulle slå Rumänien.

Med andra ord ganska bra odds på förhand men jobbet skulle göras också. Rumänien skapade några halvchanser i inledningen av matchen men när första målet till slut kom, efter knappt 20 minuter var det Sverige som gjorde det.

Målskytt: Marcus Berg.

Han nickade in ledningsmålet i bortre hörnet efter fint förarbete av Emil Forsberg.

Sverige gjorde överlag en väldigt bra första halvlek. Med just Forsberg som kreatör, en hög press som fick fäste och en glödhet offensiv kunde man dominera trots den rumänska hemmaplanen. Sverige kändes som ett lag med full kontroll. I den 33:e minuten kom även 0–2. Efter ett snyggt spel hela vägen. Marcus Berg styrde fram bollen på ett tillslag till framrusande Robin Quaison, som drog upp anfallet från första början, och han kunde säkert trycka dit bollen för matchens andra mål.

Därmed Sverige med mer än ett ben i EM-slutspelet så långt.

Rumänien skakade fram något hyfsat läge på slutet av halvleken men överlag var det Sveriges match så långt där hemmapubliken till och med buade ut sitt lag, som var tvingade att undvika förlust, i pausvilan.

Efter pausen började Rumänien bäst och skakade fram en hyfsad chans redan innan en minut hade hunnit spelas. Men Robin Olsen behövde inte ingripa. Sverige stod upp relativt väl ändå, även om Rumänien fick lite större del av spelet i jakten på att komma ifatt.

Sverige jobbade sig dock upp tämligen snabbt även i andra halvleken och med 20 minuter kvar hade Albin Ekdal dubbla chanser att stänga matchen. Första skottet tog på ett rumänskt ben och ut till hörna.

Det andra i ribban.

Norrköpingsfödde Kristoffer Olsson växte in i matchen och var stundtals riktigt bra i den andra halvleken. Offensivt såväl som defensivt.

Rumänien försökte få till en sista kraftsamling för att komma närmare men det svenska kollektivet stod upp bra mot det hela vägen ut. Därmed säkrade man en EM-sommar nästa år. Redan med en omgång kvar av gruppspelet är det klart att Sverige blir grupptvåa bakom Spanien.

Robin Quaison sätter andra målet efter ett fint anfall.
Karta: National Arena