Jeppe i väntan på tillökning och EM

Samtidigt som Jespers klubb- och landslagstränare Kristján Andrésson testar EM-truppen mot Island, väntar Jesper Nielsen på framtiden.

Sista mästerskapet med Kristján Andrésson som förbundskapten för Jesper Nielsen, till höger.

Sista mästerskapet med Kristján Andrésson som förbundskapten för Jesper Nielsen, till höger.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handboll2019-10-23 10:45

Det är inte långt kvar innan Jesper Nielsen blir pappa, när familjen med Kim och femårige styvsonen Sigge ska utökas.

– Tre veckor ska det vara men det kan komma när som helst. Det ska bli kul. Vuxen på riktigt. Kim mår bra, det är väl bara lite problem med halsbränna, berättar Jesper när han ger statusen på sin höggravida sambo från hemmet i Tyskland.

I Kristianstad och Karlskrona samlas landslaget för dubbellandskamp mot Island kommande helg. Men utan Jesper igen som är kvar och tränar med klubblaget Rhein-Neckar Löwen, i väntan på familjens tillökning.

Det har inte varit något lyckat landslagsår för honom personligen. Missade slutet av VM, stod över Euro Cup mot Norge, Spanien och Österrike, samt dubbellandskamperna mot Japan.

– Jag var småskadad hela våren efter VM, berättar Jesper inför mästerskapet som det varit mest fokus på de senaste åren.

Kristján Andréssons sista som förbundskapten.

Stort mästerskap på hemmaplan.

Ett EM, delat mellan Sverige, Österrike och Norge där Sverige kommer spela helt på hemmaplan. Gruppspelsmatcher i Göteborg, huvudrundan i Malmö och slutspel i Stockholm.

Efter helgens samling återstår bara genrepet före EM, som startar den nionde januari.

– I ett par år har det här varit det mästerskap vi jobbat mot. Det gäller att vara fokuserad för i mellanrundan kommer vi ställas mot Danmark, Norge och Frankrike om de gör det de ska. Bara tre av fem går vidare. Det blir ingen lek och vi måste verkligen spela på topp om vi ska ha en chans på semifinal, säger Jesper.

Sett till meriter finns det anledning att vara optimistisk om chanserna.

– Vi har kommit sexa, tvåa och femma under de tre senaste årens mästerskap. Under min tid i landslaget har vi aldrig nått så högt tidigare. Jag tycker vi har presterat bra.

Så fokus är att komma till EM hel och fräsch.

Inte sliten och småskadad som senast i VM.

Klubbytet från Paris Saint Germain till Rhein-Neckar Löwen anser Jesper har blivit ett lyft ur ett personligt perspektiv, även om PSG var mer stjärnfyllt.

– Personligen var inte de två och ett halvt åren i Paris mina bästa. Det är stabilare i år både mentalt och spelmässigt, säger Jesper som snabbt har anpassat sig till Bundesliga där han tidigare spelat i Füchse Berlin 2013–2016.

Det kan vara praktiskt att ha Kristján Andrésson både som klubb- och landslagstränare. Förbundskaptenen har bra koll på sin mittsexa. Men det har startat småtrögt, för laget Rhein-Neckar Löwen, i alla fall sett till de höga förväntningarna.

Fyra svenskar finns i laget, målvaktsduon Mikael Appelgren, Andreas Palicka samt kantspelaren och straffspecialisten Jerry Tollbring och "Jeppe".

– Vi har tappat två poäng efter ett par kryssmatcher nu. Bundesliga känns jämnare än på många år. Samtidigt tar alla poäng av alla. Men vi har en ny tränare (Kristján) och nytt spel att anpassa oss till. Det har varit höga toppar, men också djupa dalar. Vi har nog inte riktigt hittat vår identitet ännu. Men det var en tung säsong i fjol för de som spelade och det har väl satt sig lite i bakhuvudet när svackorna kommer i spelet, säger Jesper.

Att han själv nyligen fyllt 30 år har kommit lite i skuggan av familj och klubbyte.

– Vi får väl se om det kanske blir något 30-års firande senare. Det har varit fullt upp ändå. 

Har du varit något i Norrköping?

– Jag var en kort sväng hos mormor i somras. Men det är knappt att man hinner åka till Sverige överhuvudtaget, säger den blivande småbarnspappan som får nöja sig med EM-månaden i januari.

Snart småbarnspappa och 30 år fyllda. Jesper Nielsen siktar på att spela utomlands tre, fyra år till och har kontrakt med Rhein-Neckar Löwen även nästa säsong.
Snart småbarnspappa och 30 år fyllda. Jesper Nielsen siktar på att spela utomlands tre, fyra år till och har kontrakt med Rhein-Neckar Löwen även nästa säsong.
Mittsexan

Namn: Jesper Claes Martin Nielsen.

Ålder: 30 år (född 30 september 1989).

Längd: 200.

Vikt: 110 kg.

Klubbar: Norrköpings AIS (moderklubb), Warta, Sävehof, Füchse Berlin, Paris SG, Rhein-Neckar Löwen.

Meriter: Svensk mästare tre gånger med Sävehof. Cup- och EHF-cupmästare samt vinnare av IHF Super Globe med Füchse Berlin. Två franska mästerskap med Paris SG. Bästa mittsexa i EM 2018 i Kroatien då Sverige tog silver.

Aktuell: Nyligen fyllt 30 år, ska snart bli pappa.

Karta: SAP Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!