Här är Helbers förklaring till Hästens lyft

Vita Hästen har fem raka segrar och är ett av de stora utropstecknen i hockeyallsvenskan just nu. Experten Mike Helber plockar fram en sekvens för att beskriva lyftet.

Mike Helber tar fram en speciell sekvens när han beskriver Vita Hästens lyft.

Mike Helber tar fram en speciell sekvens när han beskriver Vita Hästens lyft.

Foto: JOHANNA LUNDBERG/Bildbyrån

Ishockey2019-11-25 15:00

Han har varit expert på Cmore de senaste säsongerna, med just fokus på hockeyallsvenskan. Mike Helber har följt Vita Hästens utveckling på slutet som alla andra runt serien.

Han är imponerad. Och på frågan om han kan ge en bild av vad det är som ligger bakom lyftet svarar han:

– Jag kan ge dig en enkel förklaring. Jens Holmström i matchen mot Modo hemma. Det är ungefär fem sekunder kvar och om du kollar på videon vad han gör där. Jag tror det är Patrik Karlqvist som får ett ganska öppet läge för avslut, det är rörigt men Holmström offrar sig kolossalt och täcker pucken så att laget vinner matchen. Där har du det, säger Helber.

Han fortsätter:

– Tony Zabel och Niklas Czarnecki har hittat ett sätt att få alla att jobba stenhårt för det, från de mest skickliga till de som är mer kända för att de kämpar. 

Känner du att det är något som kommit ännu tydligare de senaste matcherna?

– Jag kan inte säga så, men de visar allt det där som man vill få in i en grupp. Det kommer mer och mer, speciellt när man får betalt för det också. Om man kommer in i omklädningsrummet efter att man gjort som Holmström kommer alla att heja med allt vad det innebär. Nästa gång vill fler göra samma sak. 

Är det något som tar tid att sätta i ett lag?

– Ja, men som sagt måste man få betalt för det också. Om det man pratar om aldrig händer i verkligheten blir det svårare att koppla ihop det till insatsen som man gör. Det kan ta tid i alla lag. Vita Hästen har varit ett lag känt för att vara skickligt offensivt, med ett fantastiskt powerplay. Men man har inte fått till det fullt ut match efter match. Nu har man kunnat lägga till defensiven och fått till den, då har det också gett resultat.

Vita Hästen är ett av de formstarkaste lagen i serien. De senaste fem omgångarna har man tappat en poäng. Timrå och Björklöven har samma siffror i trion som är formstarkast just nu. Vita Hästens formtopp har räckt för att gå upp som sexa i tabellen.

Är du överraskad?

– Jag hade tippat dem längre ner så på så sätt måste jag säga det. De äldre och mer erfarna har anammat det sätt som jag vet att Tony och Niklas försökt jobba in. 

Hur långt kan det räcka?

– Playoff. Jag ser inte att man ska kunna vara med och utmana mot SHL. Just nu är det egentligen bara två lag som jag ser ska kunna vara med mot SHL-lagen och det är Björklöven och Modo. Sedan kan det ske förändringar fram till dess men det är de två bredaste lagen just nu.

Innan Mike Helber blev tv-expert för Cmore var han klubbdirektör för Linköping HC. Den här hösten rev det upp en del känslor åt båda hållen när Vita Hästen lånade in backen Adam Ginning från rivalen i SHL.

Mike Helber har sin åsikt klar. 

Han tycker det är bra att klubbarna samarbetar när det går.

– Jag försökte få till det redan 2007, 2008, 2009 någonstans och har i tio år tyckt att det är rimligt. Jag har aldrig förstått att man ska låta gränsen vid kanalen vara ett hinder för utvecklingen av hockeyn i länet. Om man tittar på det här, Adam Ginning vinner på det som får en större chans att slå sig in i juniorlandslaget. Vita Hästen vinner på det som får en back som kan hjälpa till att stabilisera försvarsspelet. Och LHC vinner på det som slipper ha en spelare som sitter på bänken och inte spelar så mycket. Dessutom kan han bo kvar hemma och pendla. Rivalitet ska finnas när man möts, men här ser jag bara fördelar.

Jubel i Vita Hästen, det har blivit mycket av den varan på slutet.
Jubel i Vita Hästen, det har blivit mycket av den varan på slutet.
Hästen-sviten

Vita Hästen har vunnit fem raka matcher och lyft i tabellen. Här är de fem raka vinsterna:

13 november: 5–2 mot Mora (borta).

17 november: 2–1 på straffar mot Karlskrona (borta).

20 november: 4–3 mot Modo (hemma).

22 november: 3–2 mot Kristianstad (borta).

24 november: 3–1 mot Västervik (borta).

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!