Cyklar 125 mil till premiären för "Tobbe"

Oskarshamn i SHL. Liverpool vände mot Barcelona. Då lovade Andreas Hauge något som kännas i kroppen. 125 mil på cykel. Söderköping var första etappen.

Första etappen på 17,6 mil bjöd på fin utsikt i Söderköping. Från vänster Per Sandberg, Jonas Forsberg, Tomas Björklund och Andreas Hauge.

Första etappen på 17,6 mil bjöd på fin utsikt i Söderköping. Från vänster Per Sandberg, Jonas Forsberg, Tomas Björklund och Andreas Hauge.

Foto: Ulf Stråhle

Ishockey2019-09-06 07:00

Coachen Tomas Björklund var först på plats vid Göta Kanal i Söderköping för att förbereda ankomsten efter den första etappen. 17,6 mil, en bit på grusväg för att undvika de tajta 2-1-vägarna på vägen från Oskarshamn till Söderköping.

Resan som startade i torsdags ska vara i mål på premiärlördagen uppe i Skellefteå. Då spelar nykomlingen Oskarshamn i SHL för första gången.

Nederlagstippat, redan före nedsläpp. Som någon skrev vore det inte för att det bara fanns 14 lag skulle de komma på 16:e plats.

Andreas Hauge, Per Sandberg och Jonas Forsberg gör resan för något större än det vad som tog ut dem på vägarna. Under resan samlar de in pengar till förmån för den förlamade Leksandsspelaren Tobbe Forsberg. Allt går till honom. Oskarshamns supporterklubb "Blue Front" hjälper till med bränsle för husbilen, som är sponsrad.

Det blir en annorlunda premiär, när de är framme.

– Jag kommer kriga på tills jag inte står längre. Nu har jag klarat en dag och alla dagar är ungefär lika långa så . . . det skall väl gå, sa Andreas som såg ut att ha bränt mest energi på etappen.
– Jag det är det väl i sig. Vadet är en kul grej i sammanhanget. Men det viktiga är Tobbe och insamlingen till honom.

Det var hans tweet om att han skulle cykla till Skellefteå om Liverpool vände mot Barcelona i Champions League-finalen.
Ett under som kanske kan hjälpa hans på förhand utdömda Oskarshamn.

– Jo. Man kan väl inte ha så höga förväntningar men man kan skrälla. Absolut. Förväntningarna är små, Försäsongen har sett hyfsad ut men man kan inte dra några växlar på den. Kommer vi inte bland de två sämsta har vi gjort en kanonsäsong.

– Leksand vill vi ha bakom oss hela tiden.

Trots  att ni hjälper Tobbe?

–  Men det är Tobbe det. Leksand kommer vi alltid att hata.

Kommer ni inte sakna Hästen eller Södertälje och lilla hockeyallsvenskan med alla konstiga arenor?

– Det har väl sin charm också. Vi har inte testat på SHL än så vi får se.

Vad tror du om hockeyallsvenskan, eller har ni släppt det fokuset?

– Man tittar av ren vana men det är svårtippat. Kanske Björklöven och (Per) Kenttä kanske ordnar det? Hoppas inte på "Gnaget" i alla fall.

Det blir några korta stopp på vägen. Ett bröllop i Stockholm och Skoda Trophy i Södertälje för att samla in pengar till Tobbe.

– Jag blev skitglad när vi fick en bortamatch som Skellefteå. Det är alltid roligt att åka även om jag inte hade räknat med att cykla. Men det är en premiär jag inte kommer glömma, säger Andreas om resan med det ädla målet.

Tobias Forsberg som skadade sig svårt i fjol.
Tobias Forsberg som skadade sig svårt i fjol.
Karta: Skeppsdockans Camping och Vandrarhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!