Den 29-åriges mittsexan från Norrköping har dragits med ljumskproblem under landslagslägret och rehabtränat på egen hand.

– Jag har haft småproblem en tid. Jag sträckte mig lite i fredags. Jag ska träna fullt på torsdagen som det verkar. Om det ser bra ut på röntgenplåtarna ska det inte vara några problem. Får jag veta att det inte är någon bristning är det bara att tuta och köra liksom, berättar Jesper på telefon från svensklägret i Halmstad.

Det här blir Jespers tredje VM. I senaste mästerskapet i Kroatien ledde han Sverige till EM-silver och blev uttagen i All Star Team.

Artikelbild

– Det var skitkul att få den utmärkelsen. Jag snittade 54 minuter per match. Det är inte optimalt, men det gick väldigt bra. Nu är Andreas Nilsson med igen på den positionen. Vi får en dimension till i spelet och troligen kommer vi matchas på ett helt annat sätt. Men självklart ska jag försöka spela så bra som möjligt för Sverige.

Efter genrepen har de svenska förhoppningarna växt kraftigt.

– Det ser bra ut. Vi har haft bra träningar och första matchen mot Ryssland såg jättebra ut.

Är det här bästa landslaget på 20 år?
Artikelbild

– Ja, vi hade ju ett riktigt bra lag förra året. Nu har Kim och Kim och Andreas (Andersson, Ekdahl du Rietz och Nilsson) kommit till. Det ser jättebra ut och vi har väldigt bred trupp. Det kan nog bli bra det här.

Hur långt kan det bära?
Artikelbild

– Klart vi vill vinna varje match, sen får man se. Med vår bredd kan byta lite mer och spela 40 minuter i stället för 60. I och med att vi spelar sju matcher på fem dagar. Nej, fem matcher på sju dagar, rättar han sig.

Sverige har kritiserat det hårda spelschemat i VM, som kan ge tio matcher på 17 dagar.

– Det är tajt. Förra året spelade jag oerhört mycket och var trött konstant. Vi måste ladda, försöka få i oss så mycket energi som det bara går och inte tömma oss helt. Det är tufft, man går in i en liten mästerskapsbubbla liksom. Det är inte så skonsamt mot kroppen. Det är bra att vi har många spelare.

– Det blir mer matcher hela tiden. Förra året var det åttondelsfinal direkt, nu är det fler matcher i mellanrundan. Det är inte alltid positivt.

Det svenska gruppspelet inleds på fredagen i Köpenhamn mot Egypten.

– Ett aggressivt lag som är jobbigt att möta. Vi har mött dem ett par gånger. Det gäller att vi är på tårna. Det är jätteviktigt att få med alla poäng till mellanrundan och få en bra känsla med självförtroende. Vi förlorade första matchen i EM senast och jag hoppas att vi inte ska börja med en uppförsbacke nu.

I grupp D finns också Angola, Ungern, Argentina och Qatar.

– Angola vet jag inte så mycket om. Ungern har man koll på, Argentina mötte vi i förra VM och Qatar vet man inte vilka spelare de värvat.

Sverige spelar sina gruppmatcher i Köpenhamn.

– Nära för svenskar att komma över och titta. Det är bra att vara i en riktig stad och inte i någon by någonstans, så man kan gå ut och ta en fika eller vad som helst. Annars kan det bli oerhört segt efter ett tag.

Tar sig Sverige vidare väntar en mellanrunda i Herning.

Tio dagar efter VM-finalen väntar Champions League-spelet med Rhein-Neckar Löwen, dit Jesper flyttade efter åren i Paris SG.

– Jag trivs väldigt bra med laget och mitt privata liv. Jag saknar inte staden Paris, däremot lagkamrater jag hade.

Jespers senaste landskamp var lite speciell, en träningslandskamp mot Österrike i Graz i slutet av oktober.

Hans 100:e landskamp.

– Jo, jag blev Stor Grabb då.

En bit kvar till Kim Anderssons 229.

– Jo, dit kommer jag nog inte komma, det är många år till, säger Jesper med ett skratt.