LÄS MER: Smith: "En hälsosam konkurrens"

LÄS MER: IFK:s skadesmäll – han missar Kalmar

20 matcher och fyra mål i seriesammanhang i början av 90-talet.

Artikelbild

Jens Nilsson var talangen som värvades av IFK Norrköping och fick en lärorik tid som tonåring på Idrottsparken.

– Spännande, rolig och utvecklande. Vi hade ett enormt bra fotbollslag. Det var två eller max tre avbytare på den tiden så det var tight att få till matcher när vi hade forwards som Janne Hellström, Patrik Andersson, Niclas Kindvall och Jonny Rödlund. Det var stenhårt och jag var bara 18 år när jag flyttade, minns Nilsson.

Lärorikt?

– Absolut. Det gav en kravbild som jag bär med mig livet ut hur det kan fungera i en grupp när det går bra. Det var så nära man kan komma ett fungerande ett maskineri med allt från ledarskap, tränare och atmosfär på planen.

Artikelbild

Två silver och ett cupguld finns i ryggsäcken från sejouren i Kamraterna.

I dag heter arbetsgivaren Kalmar FF där det står utvecklingschef på visitkortet.

Artikelbild

En spindel som ska se till att Kalmars fotbollsnät är stabilt.

– Jag ansvarar för det som händer innanför linjerna. Övningar, spelare, matcher och fotbollsmässig utveckling. Jag är med fyra pass i veckan med A-laget men på matcherna är det Magnus (Pehrsson) och Jesper Norberg som leder laget men man kan säga att jag har en roll nära A-laget, fortsätter Nilsson om även coachar U21-laget.

Att han är uppskattad och gör ett bra jobb visar klubbens beslut att förlänga hans avtal som sträcker sig över 2022.

Nilsson har varit en trygg fast punkt i smålänningarnas organisation under ett par turbulenta år.

Hans Eklund, Peter Swärdh, Nanne Bergstrand, Henrik Rydström och Magnus Pehrsson.

Det har snurrats runt på tränarposten – och utan en riktig tydlig tråd hur Kalmar FF ska spela fotboll.

– Det har varit lite ytterligheter. Allt ifrån kontringsfotboll till bollägande. Gemensamt är väl att alla försökt hitta en form av fotboll som passat spelargruppen just det året. Hos de flesta klubbar som inte har den där jättestabiliteten ser det väl ut så kanske.

Och Kalmar 2019?

– Nu har vi tagit in Magnus och Jesper på tre år. Det största som tyngt oss är ägandet av arenan som vi blivit av med efter en lång process. Vi hade ett ganska stort eget kapital med 70 miljoner på banken runt SM-guldet 2008 men det har sakta ätits upp av arenan. Vi har backat tio miljoner varje år under åtta-nio år. Svintufft. Nu har vi fått ned våra hyror för att kommunen tagit över ägandet. Vi vet att vi är väl framme i rekrytering och fotbollsstrategi. Vi har en bra fungerande akademi. 30 procent av speltiden gick till akademispelare. Det var vi bäst i Sverige på och högt upp i Norden och Europa.

I höstmatchen mot Kalmar vann IFK med 2–1 efter att Kalle Holmberg slängnickat in segermålet.

Innan det hade Rasmus Elm varit bländande på mitten.

– En dålig dag är han en jävligt bra allsvensk spelare, en bra dag är det ingen som rår på honom. Så är det. Nu har han fått kontinuitet och spelat mer och mer matcher. Vi har varit smarta med matchandet. Han ser riktigt fin ut och kan styra och dominera matchbilder när han behagar, säger Jens Nilsson.

Din bild av IFK?

– Tilltalande hur de rekryterar spelare med den tekniken och hastigheten. De visade en otrolig frenesi mot AIK men vi vet att IFK är ett lag på Parken på konstgräs och ett annat på gräs. Det är en svår match att sia om, jag vet att den kommer bli jämn. Den största respekt men vi vet att vi är bra hemma.