Underlagsdiskussionen i svensk fotboll tystnar inte och fortsätter att vara starkt förknippad med IFK Norrköping.

Det är en kass bevarad hemlighet att "Peking" trivs bäst på konstgräs och får ut sitt allra bästa jag hemma på Östgötaporten.

Inledningen av allsvenskan talar inte direkt emot det påståendet.

Artikelbild

Fart, flärd och attack mot AIK.

Trevande, kantigt och sökande i Helsingborg och Kalmar.

IFK har fått seriens starkaste konstgrässtämpel men Simon Thern menar att det inte ger hela sanningen.

– Alla vill spela på en bra gräsplan. Det vill alla här också, det handlar inte om det. Ser man tillbaka till när konstgräset lades och hur de ekonomiska förutsättningarna såg ut då så var det en nödvändighet. IFK Norrköping höll på att gå under, menar Thern.

Artikelbild

Och fortsätter:

– Man måste se det större än till sitt eget ego. Malmö som oftast gnäller mest har en miljard på banken. Det handlar om att ha en plan där du slipper utgifter och får inkomster. Man måste se till en större bild. För egen del känner jag mig inte sämre på gräs, tvärtom, men det är klart att vi är bättre här. Vi tränar här och är vana, alla konstgräs är olika. Det ger oss en fördel att spela hemma.

Samtidigt önskar Thern att IFK ser över möjligheterna att expandera faciliteterna.

– Nu kanske vi har råd att lägga gräs. Med andra tv-avtal kan man kanske ta en funderare att göra en träningsplan och ha verksamheten någon annanstans. Det tror jag hade stärkt IFK Norrköpings status ytterligare. Belastningen på den här planen är för mycket även om man tjänar på den. Den slits ut, fortsätter Thern och blickar ut över Östgötaporten.

Kommer debatten leda någonstans?

– Då måste det göras upp ett reglemente. Men hur tror du det skulle se ut i Sundsvall och Östersund? De skulle inte kunna ha samma spelare eller spel som de har idag. Jag hade gärna spelat på Nou Camps underlag varje match.

I veckan fick Simon Thern positiva besked på den magnetröntgen han gjorde.

– Den visade vad vi trodde, skönt. Men det kommer inte bli så mycket träningar tyvärr. För att det ska bli helt bra måste jag vila i ett antal veckor. Skadan kan inte bli värre, berättar Thern som spelat på bedövningssprutor på slutet.

Du kommer bita ihop?

– Med tanke på att det är tight med matcher, om sex veckor är i princip vårsäsongen över, så kör jag.

Två poäng på tre matcher.

IFK Norrköping hade hoppats på mer och kliver in med en viss press att spräcka segernollan mot Falkenberg.

– Självklart måste vi börja ta treor. Vi har släppt in lite väl billiga mål som kan undvikas med mer skärpa och fokus i eget straffområde. Vi måste lära oss att bli mer mogna. Det känns lite för snällt, tycker Thern.

Är 3-5-2 bästa alternativet för er?

– Efter två poäng på tre matcher är det klart att det kan ifrågasättas men det är vad vi jobbar efter. Nu är vi tre centrala mittfältare. Det blir mindre täcka ytor, det är en fördel när man kommer framåt i banan. Man har mer ork och är klarare i huvudet i de avgörande lägena. Det går att kräva mer mål av mig, "Alle" och Sead. Jämför med Manchester City, eller vilket lag du vill, så gör spelarna i den positionen ganska mycket mål. Det är viktigt att vi avlastar de som spelar där framme. Det handlar om självförtroende, kommer man in i det kan gå snabbt, säger Simon Thern.