Vaiklas dilemma: "En debatt i mitt huvud"

Stanna i IFK eller inte? "Självklart vill jag spela också", säger Andreas Vaikla.

Andreas Vaikla väger för- och nackdelar om hur han vill ha det nästa säsong.

Andreas Vaikla väger för- och nackdelar om hur han vill ha det nästa säsong.

Foto: Fredrik Rosander

Fotboll2019-10-11 15:45

Johannes Vall gjorde ett uppskattat gästspel i omklädningsrummet efter fredagsträningen på gymmet.

Han har dock utgående kontrakt med IFK och lär inte bli kvar på Östgötaporten efter höstens utlåning till Öster i superettan.

Det är desto mer oklart med målvakten Andreas Vaiklas framtid när kontraktet snart går ut. 

22-åringen, född i Kanada men med estniska föräldrar och dubbelt medborgarskap, är inne på sin andra vända i IFK. Han har inte börjat diskutera en eventuell förlängning med IFK men han har funderat under hösten. Rejält.

– Just nu vet jag inget och vi får se vad IFK tänker också. Min agent och jag hoppas att vi kan hitta en uppgörelse, att jag kan stanna här. Men båda sidor måste ju vilja det också, konstaterar Vaikla efter träningen.

Inte minst brottas han med sig själv hur han ska resonera. På Östgötaporten har han bästa möjliga träningsmiljö med landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal och konkurrensen från främst Isak Pettersson. Å andra sidan är han i en ålder när han behöver spela i ett A-lag för att utvecklas.

– Det är absolut ett bra alternativ att stanna här och annars får jag väl se vad som finns i transferfönstret. Maths är en fantastisk målvaktstränare och man kan utvecklas så mycket med honom. Sånt märker man också när man har varit runt i andra klubbar, säger Vaikla.

Det återstår alltså "bara" att väga för och emot...

– Exakt, haha. Det är den debatten jag också har just nu i mitt huvud, vad som är det bästa alternativet för mig. Träningarna är jättebra men självklart vill jag spela också.

Det är väl också viktigt för din chans att kunna bli uttagen i Estlands A-landslag igen?

– Ja, så är det. Jag behöver spela i ett A-lag för det. 

Vaikla har fått nöja sig med den ojämna standarden i U21-serien i stället, långt från de allsvenska strålkastarna.

– Det är inte detsamma som förstalaget. Det är inte samma kvalitet eller press så man får inte samma adrenalin.

Han kom i somras när David Mitov Nilsson försvann till GIF Sundsvall. Uppdraget var snudd på omöjligt på förhand, att försöka konkurrera ut Isak Pettersson. Så har det blivit också. Det finns lättare utmaningar än att peta en målvakt som bara släppte in ett mål på tio raka matcher...

– Det är otroligt och jag är glad för dem. Man måste vara realist när det är så. Isak blev ju seriens bästa målvakt förra året också och med honom kvar blir det svårt att hitta en plats för mig, säger Andreas Vaikla.

Andreas Vaikla gör sin andra sejour i IFK Norrköping.
Andreas Vaikla gör sin andra sejour i IFK Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!