Det är som en seriefinal redan i den fjärde omgången. Hammarby har nio poäng på tre matcher och IFK Norrköping är hack i häl med sju. Efter onsdagens matcher står det klart att IFK går upp i serieledning om man tar tre poäng.

Men Hammarby mår också bra. Hela Söder rider på en segervåg i upptakten av allsvenskan, och med nyförvärven Erkan Zengin och Nikola Djurdjic som sista namn in i truppen finns det drömmar om något stort i år.

Men David Moberg Karlsson och IFK tänker inte åka upp till Stockholm och be om ursäkt.

Artikelbild

– De har mycket skjuts i ryggen och vi har väl också det, så jag tror det blir en bra match. Men vi får se, nu har ju båda lagen spelat rätt tätt också och jag hoppas vi kan hålla uppe tempot och bjuda publiken på en bra match. Det är kul om det kan bli en publikfest, säger Moberg Karlsson i Sportens podd Vita Stjärnan.

IFK har bra statistik på Tele2 Arena och "DMK" trivs där, oavsett motstånd. Men han är inte överdrivet imponerad av Hammarbys start, trots full pott.

– Det känns ju, när man hör en del intervjuer, som om Bajen skulle kunna vinna VM efter tre matcher, säger DMK lite ironiskt.

Det är inget fel på deras självförtroende i alla fall.

Artikelbild

– Nej. Och åter igen, om man pratar så här efter 20 omgångar och har vunnit 20 matcher, då är det rätt berättigat. Men tre matcher, och de kanske inte riktigt har mött topplagen, då tycker jag att man kanske ska vara lite försiktigare. Men de får prata på hur mycket de vill och många är trevliga där också. Jag känner ju några, och det är lite som när man hörde Malmö prata på upptaktsträffen. Men det är deras image och de (Hammarby) kanske försöker hänga på lite.

Finns det någon risk att det blir en låst och defensiv match?

–  Jag tror att de kommer börja optimistiskt, och det tror jag vi kommer göra också. Ett bra sätt att slå dem är nog att kliva upp högt men sen kan man aldrig veta hur det blir heller. De kanske spelar sig ur pressen på ett skickligt sätt, och vi får ligga lågt i stället. Jag hoppas att båda lagen kommer pressa på. De kommer nog störa oss högt upp också.

Moberg Karlsson har byggt vidare på den fina fjolårshösten nu när det är ett nytt allsvenskt år. Han har stått för mycket spring i benen och har redan gjort två mål vilket motsvarar hela fjolårsskörden.

– Jag är nöjd men jag är nog mest nöjd med assisten. Precis som för övriga laget tycker jag det har gått bra och jag har fått stort förtroende redan från försäsongen, så det är bara att köra på, säger han.

Att DMK blev pappa i höstas har också inverkat positivt på fotbollslivet. Nu har han fått tydligare rutiner att hänga upp dagarna på, vilket han också berättar om i podden.

Det blir självklart mycket annat, bland annat en lång fördjupning om hur han lämnade IFK Göteborg redan som 19-åring för spel i Premier League-laget Sunderland. Men proffsdrömmen strandade i ett nedbrutet självförtroende och det tog lång tid hitta glädjen igen i danska Nordsjälland.

– Mot slutet i Sunderland ville jag bara komma bort. Jag ville riva kontraktet och bara bo hos mamma och pappa, så nere var jag. Jag skulle säga att jag tappade 2,5–3 år av min karriär. Jag var inte där mentalt när jag kom till Danmark. Jag brydde mig inte, jag var bara där för att jag fick pengar för det. Jag hade inte passion eller kärlek för fotboll. Men det kom tillbaka, ungefär ett halvår innan jag kom hit (sommaren 2016).

Varför blev det Norrköping till sist?

– Det var Jens (Gustafsson). Sen spelade de ju på ett visst sätt, jag hade absolut inte gått hit om det var långbollar. Föreningen stod för en positiv fotboll, plus publiken också. Jag var rätt trött på att inte ha publik i Danmark, säger David Moberg Karlsson.

I kväll lär han i alla fall inte ha det problemet när det är toppmatch på Tele2 Arena.