Efter säsongens första träningsmatch, 2–3-förlust mot division 1-laget Linköping City, ville IFK visa upp något annat mot allsvenskt motstånd. När Elfsborg kom till Östgötaporten var det dock bortalaget som inledde spelmässigt bäst, och hade mycket boll.

Utan att skapa jättemycket eller få utdelning dock.

Målen kom till slut. Men då var det IFK som gjorde dem.

Artikelbild

LÄS MER: IFK-managern: "Skulle förvåna mig"

Sead Haksabanovic är ett av de profilerade nyförvärven som gjort klubben till en het kandidat i favorittipsen den här säsongen – i alla fall hittills. Efter drygt 20 minuter började han "betala av" för förtroendet genom att sätta sitt första mål i den vita IFK-tröjan.

Lånet från West Ham fick bollen av Jordan Larsson och tråcklade sig igenom Elfsborgs ganska snälla försvar. Det var lite slumpmässigt han fick med sig bollen, men avslutet var säkert mot utrusande Kevin Stuhr Ellegard i Elfsborgs mål.

Bara några minuter senare utökade IFK.

Artikelbild

| 1-0 på väg. Jordan Larsson skallade in ledningsmålet för IFK. "Efter förra året som var frustrerande är det skönt att starta så här".

Johannes Vall hade inte mycket speltid förra säsongen, men var bra före pausen. Han kom fram ett antal gånger på sin vänsterkant och det var också ett perfekt slaget inlägg som Jordan Larsson, lika snyggt, nickade i bortre hörnet.

2–0 efter 25 minuter.

Artikelbild

Därefter var det ganska jämnt halvleken ut, men några fler mål blev det inte och Sead Haksabanovic sa så här till Cmore i pausintervjun:

– Det är bara att köra på. Det är försäsong så det är nu man ska försöka komma i form.

Om lagets insats sa han:

– Inte så nöjd. Vi måste få igång vårt spel, vi fick igång det lite på slutet men de har mycket boll. Även om de inte skapat så mycket.

LÄS MER: PODD: I år vill Jordan ta chansen

Andra halvleken inleddes händelserikt åt båda hållen. Sead Haksabanovic var nära sitt andra med ett skott som rullade precis utanför den bortre stolpen. Och för Elfsborg var de gulsvartas hetaste nyförvärv hittills, Pavel Cibicki, framme och tvingade Isak Pettersson till en räddning på ett distansskott.

Christoffer Nyman kom in för IFK i pausen och han var också nära ett mål tidigt i halvleken, men då var Kevin Stuhr Ellegard med när anfallaren nickade från nära håll.

Inläggsman: Sead Haksabanovic.

IFK fortsatte trilla boll riktigt snyggt och tog över mer och mer. Och Nyman fick sin utdelning till slut.

Publiken på plats i kylan fick se "Totte" göra sitt första mål i den vitblå tröjan sedan 2016, då han lämnade för tyska Eintracht Braunschweig, när han avslutade säkert intill stolpen. Framspelad av inhopparen Erik Lindell.

IFK kunde fått dit något mer mål, men det var Elfsborg som gjorde det sista genom Jon Jönsson. Då var det dock bara några minuter kvar och närmare kom inte gästerna. IFK fick därmed med sig ett bra resultat inför träningslägret i Portugal dit man åker på lördag.

– En bra genomförd match tycker jag. Lite sämre första halvlek men vi skapar ändå många lägen och förvaltar dem, summerade Jordan Larsson efter matchen.