Dagen efter IFK Norrköpings seger mot Hammarby höll assisterande tränaren Stefan Hellberg i träningen när managern Jens Gustafsson var på utbildning i Stockholm.

– Att vinna sista matchen innan ett uppehåll är värt lite extra eftersom det tar så lång tid innan man får ta revansch annars. Det sätter sig på humöret ganska länge, nu i positiv bemärkelse. En viktig faktor. Vi tappade lite för mycket poäng i våras och det är ett svårt utgångsläge att veta att man måste vinna varje match. Nån kommer man säkert tappa. Hade vi inte vunnit mot Hammarby hade det varit tufft, vinsten var jätteviktig för oss, säger Hellberg på väg in i omklädningsrummet på Östgötaporten.

Hela sju spelare är borta från IFK-träningen ett tag framöver. Olika landslag kallar. Simon Skrabb finns med i Finlands trupp som ska EM-kvala, hemma mot Grekland 5 september och hemma mot Italien 8 september. Sead Haksabanovic EM-kvalar med Montenegro, hemma mot Tjeckien 10 september. Lars Krogh Gerson är med Luxemburg som möter Serbien hemma 10 september. Egzon Binakus Albanien har EM-kval, borta mot Frankrike (7 september) och hemma mot Island (10 september).

Artikelbild

Dessutom är Manasse Kusu på fyrnationsturnering med Sveriges P 18-landslag i Danmark, Isak Bergmann Johannesson och Oliver Stefansson på läger med Islands P19-landslag.

– Att ha många i landslag får man vänja sig vid, och det gör vi också. I grunden är det väldigt positivt att de samlar erfarenhet med att få spela den typen av matcher. Har man en ambition att klara sig i Europa är landslag en stor fördel, säger Hellberg.

De som är kvar på ”Porten” tränar fram till torsdag innan tre dagars ledighet. 

– Det har varit en ganska tuff sommar. Att få någon helg ledig är bra inför hösten. Sen har vi två U21-matcher, på tisdag med de som inte spelade mot Hammarby, kombinerat med lite Sylviafolk. Sen nästa tisdag mot Djurgården kan det hända att vi använder flera av de som är hemma. Det är en tanke att både vi och Djurgården ska ha ganska bra lag och få en bra match inför söndagen mot Malmö sen.