Andreas Johansson var tillbaka i träning med IFK Norrköping under fredagsförmiddagen efter att ha varit frånvarande under ett par pass tidigare i veckan.

Anledningen: tränarkurs i Stockholm.

– Jag har precis påbörjat en utbildning vilket känns jättekul och inspirerande. Det är en tränarutbildning för före detta elitspelare. Vi har ju lite erfarenhet, men för att komma in i det finns det en kurs som heter CBA Elit. Den är väldigt tuff och kräver mycket samtidigt som den är lite mer ihopkomponerad om man säger så, jämfört med Uefa A, Uefa B och så vidare, säger Andreas Johansson.

Om Andreas klarar av kursen – som kommer att vara avslutad i mars nästa år – så mynnar det ut i att han hamnar på steget under den sista utbildningen som heter Pro-utbildning.

Totalt blir det fem moduler – där alla innebär fyra dagars intensivt arbete – som ska tas igenom under CBA Elit. Dessutom tillkommer en hel del hemuppgifter. Andreas gör kursen tillsammans med en hel drös av profilstarka ex-spelare som han har spelat mot många gånger.

– Det är några sköna lirare. Martin Ericsson, Andreas Johansson (ex-Djurgårdaren), Fredrik Stenman, Lolo Chanko, Marcus Pode, Mikael Antonsson och Alvaro Santos är med bland annat, säger Andreas Johansson.

När kom idén om att bli tränare för din del?

– Det har funnits med länge att jag ska gå det. Jag har alltid brunnit för fotboll och har snappat ut mycket av olika tränare genom åren. Nu var det ett tillfälle som passade bra för mig och klubben. IFK ställde upp och gav mig den här möjligheten.

Andreas Johansson har, i och med att han missade ett par IFK-träningar den här veckan, kört på själv på Bosön där tränarkursen har anordnats.

– Det är rätt bra träningsmiljö där också. Allt möjligt finns att välja på. Vi har även praktik på kursen där vi bland annat har tränat oss själva, säger 36-åringen.

När tar du det sista steget i tränarutbildningen?

– Eftersom nästa år ser ut som det gör för min del, så blir det inte direkt efter den nuvarande kursen. Det får jag ta därefter. Då ska du nog ha ett lag och vara tränare på seniornivå för att ta det. Den utbildningen tar två år och kräver andra grejer. Men en framtid som tränare kan jag mycket väl tänka mig.

Det har gått nästan exakt två veckor sedan det blev offentligt att Andreas Johansson ska lämna IFK Norrköping efter den här säsongen.

Nu vill han avsluta med flaggan i topp.

– Det är full fokus på här och nu. Jag ska göra mitt absolut bästa för alla som tillhör IFK Norrköping och våra supportrar. Jag njuter varje gång jag får gå ut i IFK-tröjan.