Förlusten och Europa League-uttåget i israeliska Beer Sheva var tufft men IFK laddade om och fick med sig tre poäng från Studenternas i Uppsala på söndagen.

Dagen efter var man tillbaka i solskenet på Östgötaporten för lite "mellanlandning" inför onsdagens bortamatch mot IFK Timrå i svenska cupen.

– Vi har haft en intensiv tid, men vi har blivit starkare och starkare för varje match vi har spelat. Där vi visade absolut mest styrka är efter besvikelsen i Beer Sheva, med allt som kommer omkring att spela en match i Israel, den temperaturen och hemresan som tog många timmar – att kunna ladda om och vinna en allsvensk match två dagar segare tycker jag är otroligt starkt, säger managern Jens Gustafsson.

Det var första utmaningen av tre på en vecka. Cupmatchen nu på onsdag är avgörande för att få spela gruppspelet i vår och därefter väntar Helsingborg på Östgötaporten i helgen.

– Det är tre otroligt viktiga matcher. Nu har vi klarat en på ett bra sätt, nu är nästa på onsdag, och därefter Helsingborg. Därefter får vi en vecka där vi kan träna rejält.

Gustafsson medger att besvikelsen att åka ur Europa League känns, även om klubben gick längre internationellt än man gjort tidigare.

– Det var väldigt bittert eftersom de här möjligheterna kommer lite mer sällan än de allsvenska matcherna. Det är speglat också mot att vi tycker att vi var minst lika bra som Beer Sheva och hade en jättemöjlighet att klara detta.

Hur ser du framåt nu mot hösten?

– Vi är fortfarande kvar i att inte kunna fokusera på något annat än nästa prestation och nästa prestation. Efter det får vi lyfta blickarna längre fram. Det finns varken tid eller utrymme till något annat. Vi är på gång som lag och har inte gett upp på något sätt. Vi ska fightas hela vägen in, som vi alltid gör.

När du säger att ni inte gett upp, tänker du guldstrid, Europaplatser eller vad ser du då?

– Vi ska fightas i totalt 30 omgångar, sedan summerar vi.

Gustafsson hymlar dock inte med att klubben vill få känna på internationellt spel så ofta som det går. Då krävs dock topp-tre i allsvenskan eller att vinna cupen. Fjärdeplatsen i allsvenskan skulle också kunna ge en plats nästa år om något av de tre före blir cupmästare.

– Vi ska sträva efter att vara där så ofta som det någonsin går. Det bygger hela föreningen på ett bra sätt. Vi blir starkare på att hantera det, och jag tycker vi var bättre på att förbereda oss och planera den här gången än vi har varit tidigare.

Det svenska transferfönstret stängde i mitten på augusti, men klubben kan fortfarande tappa spelare till andra ligor i ytterligare några veckor. Jens Gustafsson verkar dock inte se det som särskilt troligt just nu.

Han säger:

– Jag skulle säga att det är ganska avslaget just nu. Det är det när man tittar sig runt omkring i Europa också. Det mesta verkar gjort nu, men man vet aldrig.

Hur är skadeläget inför Timråmatchen?

– Det lutar åt att Maic (Sema) behöver lite mer tid än förväntat. Han har inte fått tillbaka styrkan riktigt, men det är ingen längre grej. Sedan är det lite belastningsdelar samt att vi ska ha ett slagkraftigt lag så det är olika delar som styr. Det är vi inte klara med än.