IFK-mittfältarens första mål i år gav segern

Säsongens första mål gav tre poäng för IFK. Andreas Blomqvist hade all anledning att fira efter 1–0 på Östgötaporten mot Kalmar.

Andreas Blomqvist klappas om efter säsongens första mål från hans sida.

Fotboll2019-10-20 19:20

Med eftermiddagens resultat i allsvenskan var det redan före avspark ganska mycket av ett ingenmansland för IFK i tabellen.

Nio poäng upp till samtliga (!) fyra lag framför och bara en teoretisk chans att fortfarande nå en placering som skulle kunna ge en plats i Europa nästa år.

Kalmar däremot behövde poäng i jakten på att slippa dras in i den omedelbara bottenstriden i slutet av säsongen.

Det blev också en ganska avvaktande start på Östgötaporten där inget av lagen skapade så speciellt mycket inledningsvis. IFK tog dock tag i det mer och mer och hade en bra period mitt i den första halvleken. Efter att Rasmus Elm testat Isak Pettersson med ett något för högt distansskott tog IFK över.

Närmast var det när Sead Haksabanovic kom runt på kanten och spelade snett inåt där Lars Krogh Gerson serverade Alexander Fransson. Hans skott täcktes dock men bollen tillbaka till Gerson som fick bra fart på bollen, men skottet gick dock en bit över ribban.

Haksabanovic hade strax därefter ett distansskott som till och med touchade överkanten av Lucas Hägg Johanssons ribba utan att för den skull hota Kalmar-målvakten fullt ut.

I slutet av den första halvleken var det snarare Kalmar, med utlånade IFK-spelaren Alexander Jakobsen från start, som tog över iniativet. Närmare än till ett kanonläge för Rasmus Elm precis vid straffområdeslinjen kom man dock inte. Skottet med bra fart även nu, dock mitt på Isak Pettersson som kunde rädda och även hålla i bollen.

Närmare mål än så var det inte i en totalt sett ganska chansfattig och tempofattig första halvlek. IFK-försvaret, där Henrik Castegren var tillbaka från start när Kasper Larsen var avstängd, kunde stå emot ganska smidigt ändå.

Och framåt var Peking ganska uddlöst också.

I halvtidspausen byttes en hängig Sead Haksabanovic ut och ersattes av Kalle Holmberg. Han fick tämligen omgående se lagkamraten Andreas Blomqvist bli fri mitt framför målet.

"Blomma" gjorde inget misstag.

Den tidigare skadeförföljde mittfältaren var kylig och rullade in bollen intill stolpen och kunde därmed fira säsongens första allsvenska fullträff.

Minuterna senare var det nära att Holmberg fick fira ett eget mål också. I princip lika frispelad som Blomqvist tidigare försökte han med en lobb över utrusande Hägg Johansson, men den blev något för hård och seglade över målet.

Det var överlag ett betydligt mer påkopplat IFK som klev ut efter pausvilan. Säkert med viss energi av det tidiga målet också. Inte så att IFK radade upp chanser men man hade ett starkare grepp om matchen.

Både Simon Skrabb och Christoffer Nyman fick hyfsade lägen att testa mot Kalmar-målet utan att få den där riktiga spetsen på avsluten.

Strax därpå kom matchens dittills kanske största jubel. Både för målskytten Andreas Blomqvist som lämnade planen med vad som såg ut som kramp, och för Simon Thern som var tillbaka i spel efter sin frånvaro.

Han fick drygt 20 minuter i sin comeback. Den höll på att sluta med att Alexander Jakobsen kunde kvittera med drygt fem minuter kvar. Det hade kunnat bli en riktig "släkten-är-värst"-saga, men hans skott i bra läge täcktes av Henrik Castegren och andraläget sköt gästerna en bit över ribban.

Istället kunde Simon Skrabb ha punkterat matchen strax därefter men i fritt läge sköt han mitt på Kalmars målvakt. Men några fler mål blev det inte i matchen och IFK kunde inkassera tre nya poäng och en ny nolla bakåt.

Henrik Castegren var tillbaka i IFK-elvan när laget mötte Kalmar.