"Vi sniffar på guldet".

Så sade David Moberg Karlsson efter segern mot Dalkurd.

Det hade han givetvis helt rätt i, Mariestadssonen.

Artikelbild

Läs mer: Fransson: "Det känns som en förlust"

Mot Sirius hade IFK Norrköping chansen att inte bara sniffa – utan att sätta fortsatt rejält med tryck på AIK i serieledning.

Få Solna att fundera.

De tog den inte.

1–1 var en rak höger i ansiktet. Och det märktes på spelarna efteråt där det rådde begravningsstämning på vissa håll och kanter. Jag tror inte att pizzan de fick som käk efteråt var till någon tröst alls.

Läs mer: IFK tappade ledningen mot Sirius

Att IFK inte skulle bjuda på show var ingen överraskning. Dels var det spel på naturgräs med allt vad det innebär, och dels så är såna här matcher allt annat än enkla. Sirius har haft en stormig säsong och har sina brister vilket tabellen visar – men de kämpar för sin överlevnad.

De vill inte spela i Superettan när ombyggnationen av Studenternas IP är klar.

Men även om IFK inte fick till det speciellt bra, så var det några moment av briljans som ledde fram till ledningsmålet. Lars Krogh Gerson tog en fin löpning och slog in ett inlägg, efter lite röra hamnade bollen hos Alexander Fransson som var kylig och serverade David Moberg Karlsson som rakade in bollen utan tvivel.

1–0 i paus.

Momentum.

Läs mer: BETYGEN: De var bäst mot Sirius

IFK inte bara sniffade på guldet – de fick en skymt av Lennart.

Att kvitteringen kom så tidigt i andra halvlek var så klart ytterst olyckligt. IFK-agerandet i luftrummet var inte klockrent. Summa summarum var ett kryss inte alls orättvist sett till hur matchbilden såg ut.

Det blir mycket Moberg Karlsson nu. Men vi talades vid lite snabbt medan jag väntade in Alexander Fransson efter matchen. "DMK" var grymt missnöjd och berättade:

"I en sån här match blir det tufft för oss. Sirius har starka och tunga backar, vi vinner väldigt få luftdueller mot dem. Vi är lite för lika där framme och hade behövt en Markus Rosenberg-typ som kunde gå in och grisa".

Moberg Karlsson är inte dum. Han vet vad han snackar om.

IFK.s spelidé är värd beundran. De vill lira boll och är skickliga på många sätt. Men i en sån här match hade en tyngre forwardstyp gjort mycket nytta.

IFK Norrköping ska sörja den sura eftermiddagen i duggregnet i Uppsala. Men de ska också ladda om snabbt. De har ingen press på sig utifrån, de kan njuta av att ha chansen på guldet – och om de skulle sluta, låt säga trea i allsvenskan så är det bra.

Men Simon Thern har trott att guld var möjligt ända sedan hans bläck torkade på kontraktet. Alexander Fransson vände inte hem med en förhoppning om att kanske bli fyra. Och när Filip Dagerstål definitivt sänkte Malmö var det glasklart vad han primärt tänkte.

Läs mer: Så var matchen för minut

Att chansen till SM-guld finns – inte att de har greppet om en Europa League-plats.

AIK har ett tuffare spelprogram kvar där bland annat Malmö hemma, Östersund borta och ett bortaderby mot Djurgården står på schemat.

Det finns eventuella fallgropar för stabila AIK.

Lennart är inte utdelad ännu.

Men för att den återigen ska hamna i Norrköping behöver IFK med stor sannolikhet gå rent.