LÄS MER: Nyman satte fart på försäljningen

LÄS MER: Sändningarna från IFK:s försäsong

Att ersätta Andreas Johansson som central mittback blir en av Jens Gustafssons största huvudbryn när 2019 års IFK Norrköping ska formeras.

"Ante" flyttade själv ner från innermittfältet hösten 2014 och möjligen kan en liknande rockad vara på väg även nu.

Andreas Blomqvist vidhåller att han fortfarande främst ser sig som en centralmittfältare men han är inte främmande för en ny position – och han har redan testat som mittback under försäsongsträningarna. Något som kamraterna.net var först att berätta om.

– Jag har sagt att om han (Jens) vill testa så är jag öppen. Jag ser mig som innermittfältare men det är också en ganska bra start för mig att börja där lite grann. Det är lite mindre vrida och vända där, konstaterar Blomqvist som ännu en gång börjar om efter två långa korsbandsskador och en kortare fotskada.

Oavsett vad Blomqvists favoritposition är lär det knappast bli några hårda ord eller uppror i omklädningsrummet.

– Jag är inte den som tänker sätta mig själv före laget. Om han tycker att han vill testa mig där så kan jag göra det. Vi är ett lag och det ska bli så bra som möjligt, fortsätter "Blomma".

Det är samma som exempelvis "Gudi", som fick flytta ut på vänsterkanten från mitten?

– Ja, exakt. Nu har man ju lite tid på säsongen också, att testa lite olika spelare. Det är inte värre än att jag vet att jag har min trygghet som innermittfältare. Det är bara att testa och sen kan man alltid gå tillbaka dit.

Just de mittfältsegenskaperna efterfrågas också som en "spelande" mittback á la Andreas Johansson 2.0.

– Alla vet ju hur bra han har varit där och han är väl inte den störste och bäst defensive spelaren men han har löst det på ett bra sätt. Han är smart och jätteduktig med boll och att ligga rätt. Vi får se, jag har väl lite av de egenskaperna också. Men det är en helt ny roll och man får ge det lite tid innan man ser var det landar.

Oavsett vem som kommer hamna där blir det nästan orättvist att komma efter Ante.

– Absolut. Men det är öppet där bak och det är en backlinje som ska sättas. Ante har gjort det fantastiskt men nu kan man inte blicka bakåt. Vem som än spelar där ska bara fokusera på sitt, säger Blomqvist.

Vilka ser du mer som har potential att spela där?

– Svårt att säga men det är väl alla backlinjespelare egentligen. Det är många som tidigare har varit mittfältare också som vi har som backar nu. Vi får väl se vem som kan hamna där.

Du kan inte tjata ner Thern så att det blir ledigt på mitten?

– Haha. Nej, jag tror inte riktigt han kommer hamna där om jag ska vara ärlig.

Som sagt. Skulle det inte funka med Andreas Blomqvist i backlinjen konkurrerar han ännu hellre om en position på mitten. Simon Thern och Andreas Fransson känns svårpetade med ett fyrmannamittfält men IFK övergick delvis till 3–5–2 i höstas och verkar vilja implementera den spelformen ännu mer i år.

– Vi får se lite hur vi kommer spela och vilka som är tillgängliga och så vidare. Vi ska hitta det som blir bäst för laget. Jag ser det inte som att någon spelare är säker. Det kommer bli skiftningar, det vet man att det blir under säsongen. Jag tar det lite som det kommer i år. Jag ska bara försöka hålla mig frisk och ge allt på varje träning och sen får vi se var det landar.

Efter sina tre tunga skador är Andreas Blomqvist i alla fall igång ännu en gång. Han ser fram mot sin första hela försäsong på tre år och anser sig i stort sett helt färdigläkt i foten från i höstas.

– Ja, det tycker jag. Sen får jag köra lite extra med den och stärka upp foten, ungefär som med en stukning. Det tar lite tid men det är inget som hindrar mig. Man får vara glad att det inte var en värre skada den här gången. Det var rätt skönt för knäet också att det fick lite längre tid, säger han.