1–1 mot Sundsvall. Mållöst mot Hammarby och avståndet upp till serieledande AIK är plötsligt sju poäng.

LÄS MER: "IFK är inget lag för guldstriden"

Två poäng i de två senaste omgångarna är klen utdelning sett till matchbilderna där "Peking" kontrollerat och styrt.

Artikelbild

Men Stefan Hellberg köper inte resonemanget att IFK Norrköping har svårt att göra mål.

Han har rent av svårt att hålla tillbaka sin irritation när ämnet luftas.

Funderingarna om 3-4-3-systemet avslöjar en inneboende frustration.

– Det där är någonting ni virrat om och som gör mig jäkligt irriterad. Kommer du ihåg hur det såg ut förra sommaren när vi spelade 4-4-2, innan vi spelade med tre man framåt?

Innan ett svar hinner landa fortsätter Hellberg:

– Vi hade kört fast rejält. Vi hade väldigt stora problem med två forwards mot tre mittbackar. Vi gjorde inte ett mål i stort sett. Vi kände att vi behövde fler spelare högre upp i planen. Innan Hammarbymatchen hade vi gjort mål 25 matcher i rad. Då känns det lite fel att dra slutsatsen att vi inte kan göra mål. Det är ganska korta perspektiv du pratar om, tycker IFK-ledaren.

Men om vi ser det ur det korta perspektivet: Vad har du saknat?

– Vi är jämna framåt. Den jämnheten är inte alltid det bästa. Sen brukar det vara så att några kliver fram. De som har kommit in från bänken har gjort det innan och det var nära nu mot Hammarby med Jordan (Larsson) och Kalle (Holmberg) som hade de bästa chanserna.

Du väntar på att någon ska kliva fram och vara den givna anfallaren?

– Ja, det brukar vara så.

Det är målskytten pratar vi om?

– Ja, det är väl så men sen ska man ha klart för sig att det fodras mycket. Malmö, vi och Sundsvall spelar med fem där bak. Nu gjorde inte Hammarby det även om de hade en bra defensiv uppställning med två bra defensiva mittfältare framför. Det blir trångt och är svårt. Det betyder ofta att man får en spelare i ryggen hela tiden. Vi brukar ha lättare att spela mot fyra. För oss handlar det mycket om den inställning grabbarna visar mot Hammarby. Det finns ingenting att klaga på där, säger Stefan Hellberg.

LÄS MER: "Känslan är att Gustafsson får lämna"

62-åringen som var med och vann SM-guld som assisterande till Kent Karlsson 1989 följde upp med att vinna ett nytt guld som Janne Anderssons högra hand 2015.

Hellberg ser på flera sätt ett annat IFK-lag nu jämfört med de senaste åren.

Med anfallare som Emir Kujovic och Sebastian Andersson blev det annan offensiv.

– Nu har vi en annan åldersstruktur och andra typer av spelare framåt. Många av våra forwards är unga och vana att göra mål på flera tillslag vilket kanske bara en fjärdedel av målen görs på. De flesta görs på ett tillslag. Som ung spelare och forward har man oftast tagit bollen och sökt skott. Nu finns inte den platsen.

Är det en förmåga som kommer med åldern?

– Lite så. Sen handlar det naturligtvis också om storlek och kvalité. Sebastian Andersson och Emir gjorde mycket mål på ett tillslag.

Det handlar om att vara på rätt ställe i boxen?

– Det handlar om att verkligen löpa igenom för att hjälpa mina kamrater. Att nästa spelare kan komma in i den ytan. Att man har tillräckligt mycket spelare där inne. Det blir viktigare och viktigare idag för fler lag har folk hemma i försvarsspelet. Det är mer uppställt. Idag försvarar man sig nästan på halva egna planhalvan med tio man. Det är svårt att hitta skottlägen. Just målen på ett tillslag måste vi jobba med och utveckla.

Saknar du det?

– Det säger jag inte. Vi har gjort mål 25 matcher i rad men den utveckling vi måste ta för att göra fler mål är att bli mer samlade i lägen att "nu går vi" och att vi går med fler spelare hela vägen in. Som ung spelare gör man inte så mycket mål på ett tillslag.

– Forwards är inte riktigt lika stora, du ska vara snabb idag. Det är olika. Emir var väldigt duktig på den egenskapen men det kan man inte kräva av våra forwards att de ska ha den delen som han hade. Sen finns det nackdelar med Emirs spelstil. Man har olika egenskaper. Men så är det ju med allt.

Är det så svårt att lära sig avsluta på ett?

– Du kan inte hitta spelare som är kvar i Sverige som är bra på allt det här. De spelare som kan båda delarna är inte kvar. Det är möjligt att Malmö kan det med sin ekonomi.

Förvånad att det inte är någon som har den utpräglade förmågan i IFK att kunna avsluta på ett?

– Skrabb gör många mål på ett tillslag, definitivt. Det kan man inte säga att jag är förvånad över. Jag tycker du har fel utgångspunkt – om man har gjort mål i 25 raka matcher, kan det inte vara ett stort problem. Då får man se över vad vi kan göra i dagens fotboll för att det ska bli bättre. Det kan inte vara en negativ ingång i en diskussion om man gjort mål i 25 matcher. Då blir vi väldigt negativa, det är ett feltänk som inte gör oss bättre.

Men David Moberg Karlsson har inte gjort mål efter VM-uppehållet och Kalle Holmberg inte sedan 19 maj. Jordan Larsson har gjort ett på hela säsongen?

– Det är klart att det är ett mentalt spel. De som har det tuffast här är forwards. Niclas Kindvall gjorde 26 mål plötsligt, innan hade han det jobbigt. Det är inget konstigt egentligen. Det handlar mycket om självförtroende och tillfälligheter att stå rätt när bollen kommer. Mot Hammarby hade vi ett par lägen som var jäkligt nära på inspel. Det handlar om att skaffa sig ännu mer lägen som kanske blir mål.

LÄS MER: "Fjóluson är bättre än Granqvist"

Saknar du ingen som bryter ett mönster, ni har snabba löpstarka anfallare men någon som ger alternativ?

– Det blir en ganska hypotetisk fråga. Man kan alltid önska allting. Det är ointressant i det här läget för mig att yttra mig om det. Vi har de spelare vi har. Ni får leta problem. För oss är det väldigt fel sätt att angripa saker på.

Du tycker det är för tidigt för oss att gå på för hårt?

– Ja, det tycker jag. Dessutom har vi mött tre topplag vilket Sundsvall får ses som, även om de var försvagade mot oss. Vi har mer att göra. Jobba på att inte bli passiva i straffområdet och tar ett beslut vilken stolpe vi ska gå på.

IFK Norrköping jagar tre poäng igen och har chans att bli vinnare borta mot Elfsborg på söndag.

Ett lag som inte gjort mål de fem senaste omgångarna.

– De har stundtals valt att spela med en forward. Det är en värdering man får göra, menar Stefan Hellberg.