Fransson: "Absolut ingen formdipp"

Alexander Fransson har återhämtat sig efter poängguppet i Malmö. "Vi får sikta på tredjeplatsen", säger han.

Alexander Fransson.

Alexander Fransson.

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2019-09-19 15:14

1–0 till Malmö gjorde att toppskiktet fick mer spets. IFK Norrköping, fortfarande på sjunde plats, har tio poäng upp till Djurgården, nio till AIK och sju till MFF som har fått en lucka.

Man får vara riktigt vit i hjärtat för att fortfarande tro på en guldhöst i Norrköping.

IFK-kaptenen Fransson medger också att det ser kärvt ut för såna högtflygande planer med bara 21 poäng kvar att spela om. Inte minst för att det är sex lag att passera och varenda resultat måste studsa lagets väg i fortsättningen i så fall.

– Det går ju men det är absolut en lång väg. Samtidigt brukar vi vara starka på hösten också och vi har varit starka även innan den här matchen. Och att vi förlorade där är absolut ingen formdipp. Det är match nu på lördag (Örebro hemma) och jag hoppas vi tar oss tillbaka till vinnarspåret.

– Först och främst får vi väl sikta på tredjeplatsen i alla fall. Det finns fortfarande chans och då måste man gå för det, säger han efter en snabb överläggning i huvudet.

IFK kammade noll på Swedbank Stadion, trots en insats som kunde gett mer.

– Jag tycker väl att det var en jämn match men att vi var bättre i första halvlek. Sen tycker jag att vi inte hade så mycket tålamod på deras planhalva som vi borde kunna ha. I första kunde vi haft ännu mer spelvändningar för att få dem i mer gungning, men vi gjorde det ändå bra, säger Fransson

MFF har väl sällan varit i sån gungning på hemmaplan?

– Jag tycker ändå att vi tar för snabba beslut. Det är mycket spel på en kant. När vi inte kommer fram där kan vi ändå hålla i den lite mer för att få dem ännu tröttare och få in ännu mer folk i boxen.

Både IFK:s förlustfria svit och nollasvit sprack i Skåne. Det blev dubbelt jobbigt att packa in en poänglös prestation i spelarbussen hemåt.

– Klart det var tungt, med tanke på hur matchen var. Vi gjorde en bra bortamatch. Men Malmö är bra på att fylla på i boxen. Vi gjorde ett räknefel på deras mål, tycker Fransson.

Lite jobbigt ändå att ni inte får med er mål eller poäng från en sån nyckelmatch. Är det symtomatisk för säsongen, att ni inte når ända fram?

– Jo, speciellt i såna matcher. Nyckelmatcher och lite större matcher mot lagen framför, där är det vi som ska gå segrande ur det. Det var lite synd att vi inte fick in en boll på Malmö i första halvlek. Men det har varit lite så. Det var så i våras också, att vi hade några matcher där vi spelade bra men inte fick in bollen.

Nästa uppgift är alltså hemma mot Örebro på lördag. Definitivt utan Örebrosonen Kalle Holmberg, och möjligen också utan Simon Thern.

– Vi brukar ha bra matcher mot Örebro och det brukar ju vara lite derbykaraktär. Vi vill ju så klart slå alla lag men när Örebro kommer hit blir det en extra push för publiken också, konstaterar Fransson.

Han berömmer Andreas Blomqvist, som ersatte Thern i Malmö, och säger så här om sin egen säsong på just innermittfältet:

– Det finns alltid mer att ta av egentligen. Men i år har man fått ta en annorlunda roll som kapten också och fått ta ett större ansvar. Det är klart att man skulle ha velat göra fler poäng men så länge laget är bra så funkar det också. 

Menar du att bindeln har gjort att du har tappat något?

– Nej. Man har utvecklats på andra plan helt enkelt. Tagit ett större ansvar så att alla i laget är på hugget och mår bra. Det är inget som jag har blivit lidande av. Det har känts bra. Som sagt, jag hade kanske hoppats lite mer för egen del men det finns några matcher kvar att jobba på, säger Alexander Fransson.

Alexander Fransson och Kasper Larsen i kamp om bollen.
Alexander Fransson och Kasper Larsen i kamp om bollen.
Fakta/Alexander Fransson

Född: 2 april 1994.

Position: Mittfältare.

Tröjnummer: 7.

Klubbar: Lindö FF (–2008), IFK Norrköping (2009–2015), FC Basel (2016–18), Lausanne-Sport (utlånad 2018), IFK Norrköping (2018–).

Landslagsmeriter: 8 A-landskamper, 3 U23, 19 U21 och 9 U19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!