I första coachledet för första gången

Robert Axelsson ställer sig på egna tränarben. "Jag är ödmjuk inför uppgiften", säger Sleipners nye coach.

Robert Axelsson tar sitt första tränaruppdrag. Kontraktet med Sleipner gäller tre år framåt.

Robert Axelsson tar sitt första tränaruppdrag. Kontraktet med Sleipner gäller tre år framåt.

Foto: David Iwung

Fotboll2019-10-06 19:02

Robert Axelsson är en van fotbollsledare men grön som huvudansvarig. 

Nu tar 42-åringen över ett lag och en klubb som inte direkt fått rubriker för att vara en välmående, harmonisk enhet de senaste två och ett halvt åren.

– Jag har inte letat aktivt efter att bli huvudtränare. När dialogen startade trodde jag inte själv att jag skulle se mig själv i rollen, men att jag tog steget handlar om utmaningen, säger Robert Axelsson.

I klubblokalen på Såpkullen, runt samma bord som Mikael Celion och Peter Skoog i sportgruppen, pratar Axelsson om att bygga en miljö med struktur, trygghet och ett tydligt ledarskap.

Inte ledorden som "Randigt" vilat verksamheten på när Admir Dedic, Johan Roxström, Anders Nyqvist och Simon Dogan fått lämna.

Trebarnspappan Robert Axelsson som jobbar som idrottskonsulent har inga planer på att dundra in med en åtgärdslista som ska lyfta Sleipner uppåt i seriesystemet med en gång.

– Jag är inte naiv och tror inte att det kommer bli enkelt. Jag har samlat på mig stor erfarenhet, har haft förmånen att få jobba med duktiga ledare under många år och...ja, det kanske är dags nu, fortsätter Axelsson. 

Norrköpingskillen har ett ledar-CV med åtta år i elitmiljö, fyra med IFK Norrköping som målvaktstränare och fyra med Örebro SK. Axelsson hade en egen karriär i Sylvia, spelade i Sleipner (99 till 01) och representerade Smedby innan knäna sa i från. 

Bakom bland annat Stefan Hellberg, Göran Bergort, Janne Andersson, Alexander Axén, Axel Kjäll och P-O Ljung och finns det gott med influenser att hämta. Lägg till att den nye Sleipnertränaren är en PRO-utbildning från att ha den högsta utbildningen i Sverige så finns det en spännande coachgrund att stå på.

– Vi tror Robban kan skapa en bra träningsmiljö. Han är taktiskt kunnig och erfarenhet från högsta toppen i Sverige. En så bra kille kan ge oss den trygghet vi behöver, säger Mikael Celion.

Axelsson och den sportsliga ledningen fäster hellre blicken framåt än att älta de tunga åren som varit.

Det finns ingen uttalad målsättning heller att börja avancera uppåt.

– Vi ska vara ett jättebra komplement till IFK och Sylvia i Norrköpingsfotbollen. Erbjuda en miljö som ska vara bra för fotbollspelare. Jag kan inte säga att vinna serien och gå upp, men jag kommer jobba för att skapa förutsättningar för att göra det längre fram, lovar Axelsson.

När Sleipner drar igång träningen igen i november kommer spelarna att höra den nya coachrösten. Det finns sex-sju spelare med kontrakt även över nästa år.

Robert Axelsson, Mikael Celion och Peter Skoog har hittat varandra.
Robert Axelsson, Mikael Celion och Peter Skoog har hittat varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!