Sverige har hittills fått med sig en medalj under hemma-VM i Östersund efter att Hanna Öbergs körde hem guldet i distansloppet. Men flera av de svenska åkarna har varit riktigt nära. En av dem som haft känningar på medaljerna men hamnat precis utanför topp tre är Sebastian Samuelsson som blev fyra i distansloppet i går.

Nu bildar den formstarka duon Sveriges lag i singelmixedstafetten i eftermiddag.

Om vi bara går på distanstävlingarna måste vi vara en av de bättre nationerna, vi har 39 av 40 träff. Jag ska försöka skjuta lika bra i morgon (läs i dag), så tror jag det blir bra, säger Samuelsson.

Tävlingsformen har körts totalt nio gånger i världscupen men i Östersund gör den premiär i mästerskapssammanhang.

"Slagit väl ut"

När singelmixed körts i världscupen har den ofta avgjorts samma dag som mixedstafetten, vilket gjort att många länder prioriterat ned singelmixen.

Nu får tävlingsformen en egen dag – på VM.

Jag tycker att det är rätt steg att ta, att vi utvecklar vår sport. Nu har man provat på världscupen i några år och det har slagit väldigt väl ut, säger Samuelsson.
Jag tycker att det har blivit hög status på singelmixen också så det känns bara roligt.

Tuff bana

Det är en kortare bana än i vanlig stafett vilket brukar innebära att tävlingsformen gynnar nationer med snabba, effektiva skyttar före de vassaste åkarna i spåret. Men förbundskapten Wolfgang Pichler tycker att banan i Östersund även kräver starka skidåkare.

Det är en tuff bana, tuffa backar. Alla måste verkligen ha sina bästa skidåkare. Vi har en bra möjlighet, men det är tajt, det är 29 lag med, säger han.